Mateří kašička: Neobvyklá surovina, která pomůže s mnoha problémy

Mateří kašička je považována za velmi užitečnou potravinu pro zdraví lidského těla. Obsahuje nespočet užitečných živin, které posilují organismus.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Mateří kašička je želatinový produkt, které vyrábí včely. Jedná se o zázračnou látku obsahující z velké části vodu, ale také sacharidy, bílkoviny a tuk. Kromě toho však také disponuje devíti glykoproteiny, dvěma mastnými kyselinami a komplexem vitaminů skupiny B. Právě díky těmto složkám je její konzumace spojována s řadou zdravotních přínosů, jako je například úleva od příznaků menopauzy nebo také urychlení hojení ran. To vše a mnohem více bez jakýchkoliv vedlejších účinků. 

Mateří kašička a lidské zdraví 

Díky svému složení je mateří kašička považována za velmi prospěšný doplněk stravy pro lidské zdraví. Mnoho odborníků ji doporučuje k léčbě a zmírnění příznaků řady onemocnění, jako je astma, onemocnění jater, zánět slinivky břišní, nespavost, PMS a kožní poruchy. Disponuje také silnými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, díky kterým pomáhá snižovat záněty způsobené oxidačním stresem v těle – stejně tak podporuje silný imunitní systém a předchází infekcím a chronickým onemocněním.

Urychluje hojení kožních ran

Mateří kašička se již stovky let používá k léčbě kožních onemocnění, ran a jizev vzniklých v důsledku dermatologických onemocnění, metabolických poruch nebo nehod – a aby vám pomohla, můžete ji užívat jak perorálně, tak i lokálně. Důvodem jsou především její protizánětlivé a antibakteriálními vlastnostmi, které chrání ránu před nadměrnou infekcí a dalšími komplikacemi. Některé studie také naznačují, že užívání této potraviny pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu, hlavního prvku zodpovědného za regeneraci pokožky.

Úleva od příznaků menopauzy

Pravidelné užívání mateří kašičky vám pomůže zmírnit příznaky spojené s nástupem menopauzy, jako jsou například návaly horka, podrážděnost, bolesti hlavy a snížená sexuální touha. Pokud jste tedy žena a chcete se ochránit před těmito problémy, stačí ji zařadit do svého jídelníčku a již během několika dní zaznamenáte změnu. Některé studie navíc prokázaly, že aplikace vaginálního roztoku s obsahem této potraviny pomáhá párům, které mají problémy dosáhnout těhotenství. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Snížení hladiny cholesterolu v krvi

Tato jedinečná potravina také skvěle pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, a to zejména u lidí s hypercholesterolémií. Jedná se o velmi nebezpečný faktor, který může vést k ukládání fragmentů na stěnách tepen, zejména těch, které přivádí krev do srdce – což také zvyšuje riziko akutního infarktu myokardu. Mateří kašička však také dokáže pomoci při hormonální nerovnováze a příznacích, které ji doprovází, jako jsou například křeče v břiše, únava a podrážděnost.

Účinek proti stárnutí

Je také známo, že mateří kašička je součástí některých výrobků péče o pleť, a to rozhodně ne bezdůvodně. Díky svým protizánětlivým vlastnostem totiž zabraňuje poškození buněk a působí proti stárnutí – stejně tak podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá pokožce v jejím přirozeném regeneračním procesu. Pokud chcete těžit z výše uvedených zdravotních přínosů, jednoduše zařaďte tento včelí produkt do svého pravidelného jídelníčku a pozitivní změny přijdou velmi brzy (kašičku lze také užívat ve formě doplňků stravy). 

Jak se mateří kašička osvědčila vám?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články