Starověký recept: Zničí nemoci krve, srdce, jater i střev

Tato ozdravná kúra vám pomůže zlepšit stav vnitřních orgánů, detoxikovat a regenerovat organismus. Používá se již po staletí.

nápoj z červené řepy i Zdroj fotografie: iStock
                   

Fermentované potraviny zažívají nový boom. Jsou totiž mimořádně prospěšné pro zdraví, a tak lidé jako by znovu objevili výhody kysaného zelí, kefíru, kimči či kombuchy. Potraviny, ze kterých jsou vyrobené, jsou samy o sobě prospěšné, ale kvašením svůj ozdravný potenciál ještě zvyšují.

Lidé využívají fermentované potraviny již po staletí

Kvašené potraviny jsou součástí lidské stravy již po staletí. Tyto potraviny prošly řízeným procesem kvašení, při kterém mikroorganismy jako kvasinky a bakterie rozkládají složky potravin na další produkty. Díky tomu získávají fermentované potraviny svou jedinečnou chuť, vůni i vzhled. Původně kvašení sloužilo ke zlepšování chuti, odstraňování toxinů z potravin a jejich konzervaci. Později byly objeveny i jejich zdravotní přínosy, které potvrdily i četné vědecké studie

Existují tisíce různých druhů fermentovaných potravin, mezi nejznámější patří mléčné výrobky, jako je jogurt či kefír, různé druhy zeleniny a ovoce i alkoholické nápoje, jako je pivo či víno.

Zdravotní přínosy fermentovaných potravin

Fermentované potraviny mají celou řadu zajímavých zdraví prospěšných účinků. Ať už se jedná o snížení vysokého krevního tlaku a rizika kardiovaskulárních onemocnění, menšího množství zánětlivých procesů v těle či úbytek hmotnosti. Jsou také spojovány například s lepší mozkovou aktivitou, zachováním kognitivních funkcí a lepším zdravím kostí.

Pravděpodobným důvodem, proč jsou fermentované potraviny pro zdraví tak prospěšné, jsou bioaktivní peptidy, vitaminy a dalších sloučeniny, které produkují mikroorganismy zapojené do fermentace a které hrají v těle jistou klíčovou roli. Jednotlivé zdravotní přínosy se tak odvíjejí od použité potraviny a zapojených mikroorganismů. Některé fermentované potraviny jsou tak prospěšnější například pro zdraví krve, jiné pro funkci nervů a další například pro imunitu. 

Šťáva z červené řepy a dvě syrové řepy pro zdraví iZdroj fotografie: Freepik
Šťáva z červené řepy pomůže s vysokým krevním tlakem i záněty

Jak vám může prospět fermentovaná červená řepa

Kvašená řepa se používá jíž po staletí pro svůj blahodárný účinek na zdraví vnitřních orgánů, jako jsou játra, mozek či srdce, prospívá však celému tělu, protože podporuje buněčné zdraví. V podstatě se jedná o silné probiotikum, které zlepšuje a obnovuje střevní mikroflóru. Ta má přímý vztah k funkci imunitního systému a trávení. 

Nedostatek zdravých bakterií ve střevech totiž může vést k zažívacím problémům, ale také kožním potížím nebo i autoimunitním onemocněním. Konzumací fermentované řepy tak získáte všechny výhody samotné červené řepy (a že jich je neuvěřitelné množství) a probiotických účinků fermentace.

Ozdravná kúra z fermentované řepy

Tato kúra slouží k detoxikaci, pročištění a regeneraci organismu. Slouží také jako prevence a lék aterosklerózy a snížení krevního tlaku. Proto ji nepoužívejte, pokud máte nízký krevní tlak. Nedoporučuje se také při akutních problémech s ledvinami a zažíváním. Budete potřebovat:

  • 3 velké zavařovací sklenice či nádoby na nakládání potravin (alespoň litrové)
  • 700 gramů červené řepy 
  • 2 kusy suchého žitného chleba
  • 200 gramů cukru 
  • 100 gramů rozinek

Postup:

  • Řepu nakrájejte a společně s rozinkami, chlebem a cukrem rovnoměrně rozdělte do sklenic. Zalijte převařenou (ale studenou) vodou a dobře promíchejte. 
  • Můžete přidat i šťávu z kysaného zelí (podpoří to kvašení, ale není to nezbytné).
  • Přikryjte utěrkou a zajistěte gumičkou. 
  • Směs nechte 6-7 dní v teple fermentovat.
  • Každý den jednou až dvakrát promíchejte a odstraňte případnou pěnu z povrchu.
  • Po týdnu sceďte. Řepu můžete sníst. Šťávu si uschovejte, uložte ji v lednici.

Použití:

  • Užívejte 3 až 4 polévkové lžíce šťávy 3x denně před jídlem. 
  • Kúra by se měla opakovat celkem 3x vždy s tříměsíční přestávkou. 
  • Během užívání se může (obzvláště zpočátku) na nějakou dobu objevit mírný průjem.

Jaké jsou vaše zkušenosti s fermentovanou řepou?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články