Zlatá červená řepa: Zlepší zrak, podpoří zdraví jater i tlustého střeva

Červená řepa obsahuje látky, které vaše tělo ochrání před řadou nemocí. Kromě toho dokáže i některé nemoci zvrátit a pomůže vyřešit chronickou zácpu, která trápí hodně lidí.

Kousky červené řepy nakrájené hrbatým nožem i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Přibývající věk se podepisuje na všech orgánech, zejména ale na očích, játrech a střevech. Udržet si orgány zdravé jako za mlada můžete stravou. Hodně vám pomůže, když do jídelníčku zařadíte červenou řepu. Tato kořenová zelenina chutná výborně v salátech i zavařená jako příloha k hlavnímu jídlu. Málo lidí ji ale skutečně jí. To je veliká škoda, protože účinky červené řepy na zdraví jsou přímo zázračné.

Překvapte své tělo červenou řepou

Červená řepa má úžasné zdravotní účinky syrová i vařená. Dokáže náramně pročistit střeva a zlepšit jejich funkci. Také blahodárně působí na játra, ze kterých vyplavuje tuk a podporuje je v práci. Kromě toho vám pravidelná konzumace červené řepy zlepší zdraví srdce, sníží vysoký krevní tlak a podpoří krvetvorbu a prokrvení těla. Obsahuje velké množství antioxidantů, které si poradí s volnými radikály, aby nepoškozovaly buňky vašeho těla. Tím vás v podstatě chrání před rakovinou.

Stárněte zdravě s červenou řepou

Jestliže vás trápí ztukovatění jater, pravidelné zácpy a špatný zrak, přidejte si do stravy červenou řepu. Zní to možná neuvěřitelně, ale hned první účinek vás mile překvapí. Zjistíte totiž, že jste plní energie. Postupně se zbavíte chronické zácpy, zlepší se kvalita jater (tuk se vyplaví) a dokonce se zlepší i zrak. Tyto pozitivní změny přijdou už po prvním měsíci každodenní konzumace červené řepy.

Recept pro omlazení střev, jater a očí

Co budete potřebovat?

  • 2-3 středně velké červené řepy (cca 150 gramů)
  • 2 cibule
  • 1-2 čajové lžičky jablečného octa
  • 2-3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
Kousky červené řepy v miskách iZdroj fotografie: Pixabay
S červenou řepou denně na talíři zmizí některé vaše zdravotní potíže

Postup přípravy receptu:

  1. Červené řepy povařte krátce ve vodě.
  2. Po dovaření je oloupejte a nakrájejte na kousky.
  3. Kousky řepy vložte do větší misky.
  4. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, přidejte do misky k řepě a zamíchejte.
  5. Přidejte olivový olej, ocet a sůl.
  6. Vše dobře promíchejte.
  7. Nechte odstát, aby se všechno smísilo, a můžete se pustit do salátu.

Lze se předávkovat červenou řepou?

Přímé předávkování u zdravého člověka není známo. Nicméně červená řepa obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, takže může způsobit zdravotní potíže lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Proto se doporučuje nepřekračovat denní dávku červené řepy, která je stanovena na 200 gramů.  

Jak poznat, že vaše ledviny nefungují správně? Všímejte si příznaků, které vaše tělo vysílá jako signály.

V jaké úpravě jíte červenou řepu nejraději?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články