Kebabáren se objevuje v Čechách stále více. Nejsou ještě tak oblíbené jako v Německu, ale jejich popularita stále roste. Otázkou je, zda toto stravování neškodí vašemu zdraví.
Také si rádi dáváte kebab? Pak si dejte pozor, kde se na něj stavujete. Ne v každé kebabárně dostanete to, co vám slibuje. Tyto nesrovnalosti odhalilo několik kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. To ale zdaleka není všechno, proč byste se měli kebabu raději vyhnout. Obsahuje velké množství fosfátů a k čerstvosti má daleko.
Kebab – není to, čím se zdá být
Jak informoval také web Eurozpravy, Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala několik vzorků v různých kebabárnách. Výsledek byl pro provozovny velmi zahanbující, protože hovězí kebab obsahoval kromě hovězího také kuřecí a krůtí maso. Takových případů klamání zákazníka bylo odhaleno více. Majitelé těchto provozoven museli upravit značení svých nabídek, a pravděpodobně je čeká ještě pokuta.
Dalším problémem je vysoký obsah fosfátů v kebabu. V určitém množství jsou fosfáty pro tělo dobré, ale jakmile jich je moc, škodí podobně jako cholesterol. Používají se kvůli konzervaci a zlepšení chuti masa. Jde totiž o to, že jen velmi málo kebabáren si připravuje maso samo. Ve většině případů maso cestuje jako zmražený polotovar, a než se dostane do patřičné restaurace, uplyne klidně i měsíc. Naše redakce JakZdravě už dříve vysvětlovala, proč se do potravin přidávají tzv. éčka.
Jde to i bez fosfátů
Pokud byste si chtěli připravit kebab doma, stačilo by vám jen vzít maso a správně ho naložit. Nepotřebovali byste k tomu žádné fosfáty. To platí i v případě provozoven, které si maso na kebab připravují samy. Jak informoval také web Lidovky, mezi vyhlášené kebabárny patří například Maidum kebab v Ústí nad Labem, Can Bey v Ječné ulici v Praze nebo Bistro Lanka na Letné. Jistě najdete další, ale pravdou je, že těch méně kvalitních se poslední dobou vyrojilo jako hub po dešti.
Otrava jídlem po kebabu
Velkou pozornost k sobě přitáhl případ z Hradce Králové. Tam se v souvislosti s kebabem v rychlém občerstvení přiotrávilo jídlem 57 lidí. Lékaři se domnívají, že šlo o jedovatou látku produkovanou zlatým stafylokokem. Podle výpovědí zákazníků, kteří prodělali otravu jídlem, byly za zdroj nákazy označeny tortilly. U nás je ale mnohem častější otrava jídlem kontaminovaným Salmonellou. Na JakZdravě jsme informovali o tom, že inspektoři nařizují stažení kontaminovaného masa.