Pokud zařadíte lopuch do svého jídelníčku, můžete si tím zajistit pevné zdraví a ochranu před mnoha nemocemi. Stačí si z něj připravit léčivou šťávu.
Mnoho užitečných bylinek je v současné době považováno za pouhý plevel a lidé jednoduše zapomněli na jejich úžasnou sílu. Podobně tomu je také u lopuchu, který je nabitý antioxidanty a nabízí nespočet zdravotních přínosů. Abyste navíc mohli využít jeho síly, stačí si z něj a několika dalších ingrediencí připravit jednoduchou šťávu, a tu podle lékařky Dominique Fontaine následně zařadit do svého jídelníčku. Již během pár dní na sobě budete moci rozpoznat velmi příznivé změny a budete se cítit mnohem lépe.
Lopuch a lidské zdraví
Některé cenné rostliny upadly kvůli lékům a metodám léčby současné doby v naprosté zapomnění. Většina lidí je dokonce začala považovat za obyčejný plevel a namísto nich se raději obrací na různé komerční přípravky, které jsou často plné chemických sloučenin a nefungují vždy tak dobře, jak by měly. A právě jednou z nich je lopuch, který si dokáže poradit s nespočtem onemocnění postihujících zejména starší lidi, jako je například artritida či bolest svalů, a dokonce vás dokáže ochránit před rozvojem rakovinného onemocnění.
Přínosů však nabízí lopuch podle serveru WebMD mnohem více. Skvěle se osvědčil také v případě cukrovky, neboť pomáhá stimulovat činnost inzulinu a stejně tak čistí krevní řečiště od nahromaděných nečistot a těžkých kovů. V takovém případě je však nutné konzumovat zejména jeho kořeny, které ještě nevykvetly, a to po dobu 21 dní (nejlépe na podzim). Jakmile očistu dokončíte, udělejte si roční pauzu a poté postup zopakujte. Jedná se totiž o velmi silnou očistnou kúru, a pokud by si na ní tělo zvyklo, nemusel by být její účinek nejefektivnější.
Další zdravotní přínosy rostliny
Čerstvá šťáva lopuchu má také silné antibiotické a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým si hravě poradí s mnoha nemocemi, počínaje problémy s trávicím traktem až po bolest hlavy či virové infekce. Výborně také působí proti vyrážkám, akné, ekzémům a dalším nepříjemným kožním problémům – v takovém případě stačí zalít polévkovou lžíci nasekané rostliny 2 šálky vroucí vody, nechat směs chvíli odstát, a jakmile dostatečně vychladne, omyjte s ní postižené místo. Metodu opakujte klidně třikrát denně, dokud nebude problém pryč.
Další možné využití kořene lopuchu je jako přírodní afrodiziakum. To znamená, že jeho zařazením do svého jídelníčku podpoříte své libido, a dokonce můžete zlepšit schopnosti při pohlavního styku. Díky svým antibakteriálním vlastnostem vám poté dokáže pomoci s plísňovými onemocněními a řadou dalších problémů. Na webu JakZdravě jsme také nedávno psali o dalším zázračném léků, který odstraní veškeré bakterie z krku. Pokud jej budete pít celý rok, ochráníte se před kašlem a dalšími nepříjemnými příznaky.
Jak si připravit lopuch
Lopuch lze užívat hned několika způsoby. Kromě výše uvedených jej můžete smíchat s mrkvovou šťávou v poměru 1:5 a poté pít 100 mililitrů třikrát denně, 20 minut před hlavními jídly. Díky přidané šťávě nebude jeho chuť tolik výrazná, a navíc si na nápoji pochutnáte. Použít jej můžete ale také ve formě masti. Stačí zalít 100 gramů nasekaného kořene lopuchu 200 mililitry oleje, nechat ho namočený přes noc a druhý den směs vařit alespoň 15 minut na mírném ohni. Nakonec obsah přeceďte a uchovávejte ve vhodné nádobě.