Z konzumace kefíru profituje celé tělo. Od střev až po srdce. Působí preventivně i proti mnoha onemocněním, chrání před osteoporózou i rakovinou.
Kefír je fermentovaný mléčný výrobek, který se tradičně vyráběl z kozího či kravského mléka. Nyní existuje i mnoho bezmléčných variant, ale klasický kefír se stále, nebo možná opět, těší velké oblibě. A není divu, kefír dokáže s tělem hotové zázraky, posiluje imunitní systém, podporuje trávení i hubnutí, zlepšuje zdraví kostí a mohl by dokonce i pomoci v boji proti rakovině.
Fermentované výrobky opět na vzestupu
Fermentované výrobky znovu získávají na popularitě. Jedním z důvodů může být i to, že jejich velmi pozitivní vliv na zdraví potvrzují stále nové a nové vědecké studie. Lidé se tedy vracejí ke starým a osvědčeným receptům, jako je Kimči (návod na jeho přípravu jsme na JakZdravě nedávno také sdíleli), kvašeným okurkám či kefíru.
Poslední zmiňovaný, kefír, není pro našince žádnou novinkou. Osobně si pamatuji, že babička ho pila každé ráno a v létě mi ho mazala na záda spálená od sluníčka. Zdravotní výhody kefíru potvrdily i četné studie. Obsahuje obrovské množství probiotik, působí protizánětlivě a skvělý vliv má i na vnitřní orgány.
7 prokázaných účinků kefíru na lidské zdraví
O kefíru, jakožto probiotické bombě s blahodárnými účinky, jsme na JakZdravě podrobně psali již několikrát. To, že obsahuje obrovské množství probiotik, která jsou důležitá pro správné fungování střev, a potažmo tak i pro celý imunitní systém, je známý fakt. Kefír má však i množství dalších výhod. Jak připomíná nutriční specialistka Sade Meeks, MS, RD mnoho z nich potvrdila i moderní věda. Patří mezi ně zejména:
1. Snižuje krevní tlak
Z vědeckých studií vyplývá, že pravidelná konzumace kefíru prospívá osobám s vysokým krevním tlakem. Pravděpodobně je to způsobeno řadou mechanismů, včetně inhibičního účinku na angiotenzin konvertující enzym (ACE) a následného uvolnění žil a tepen.
2. Chrání srdce před poškozením
Kromě snížení krevního tlaku má kefír i další přínosy pro zdraví srdce, patří k nim především regulace triglyceridů a cholesterolu v krvi. Tím výrazně pomáhá správné funkci kardiovaskulárního systému a chrání jej před poškozením.
3. Zlepšuje trávení
Rozmanitý obsah mikroorganismů v kefíru napomáhá zdraví střev a zlepšuje funkce trávicího traktu.
4. Podporuje zdraví kostí
Kefír, stejně jako i další kvalitní mléčné výrobky, podporuje zdraví a hustotu kostí. Může tak pomoci chránit před nemocemi, jako je osteoporóza. Jak vysvětlují odborníci z BBCGoodFood, v tomto ohledu je vhodný zejména poctivý kefír z plnotučného kravského mléka.
5. Podporuje činnost mnoha orgánů
Kefír prospívá i dalším vnitřním orgánům. Má příznivý účinek na ledviny, močové cesty, slinivku, žlučník i prostatu.
6. Má antibakteriální účinky
Kefír má poměrně výrazné antibakteriální účinky. Podle studií dokáže zneškodnit i bakterie jako E. coli či Salmonella. Chrání tak tělo před nepříjemnými nemocemi, které tyto bakterie způsobují.
7. Pomáhá při boji s rakovinou
Předběžné vědecké studie naznačují, že probiotika obsažená ve fermentovaných mléčných výrobcích snižují růst nádorů tím, že stimulují imunitní systém. Je tedy možné, že kefír může bojovat proti rakovině.