Šťáva z brambor je opomíjeným lidovým lékem. Přitom má množství výhod. Mimo jiné snižuje tlak i hladinu cholesterolu a zmírňuje pálení žáhy.
Dříve velmi oblíbená šťáva z brambor znovu získává na popularitě. Je totiž účinným přírodním lékem pro různé zažívací potíže, včetně pálení žáhy a bolestí břicha. Lékařka Zilpah Sheikh, MD dodává, že kromě zažívacích obtíží může býrt bramborová šťáva také nápomocná při léčbě vysokého tlaku a cholesterolu. Přestože se jedná o velmi jednoduchý domácí prostředek, má dlouhou historii používání a mnoho lidí tvrdí, že jim s jejich zdravotními obtížemi skutečně pomohl.
V jednoduchosti je síla
O výhodách bramborové šťávy jsme se již na JakZdravě párkrát zmiňovali. Komě zažívacích obtíží, vysokého tlaku a cholesterolu se používá i k léčbě zánětlivých onemocnění, dny či potíží s krevním oběhem. Šťáva z brambor totiž:
- Vyrovnává pH: Bramborová šťáva má alkalické vlastnosti, které mohou pomoci vyrovnat pH žaludku a neutralizovat přebytečnou kyselinu, čímž může snížit pálení žáhy a nepříjemné pocity v břiše.
- Má protizánětlivé účinky: Šťáva z brambor obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti. Tyto látky mohou pomoci zmírnit zánětlivé stavy, včetně těch v trávicím traktu a tak zmírnit pálení žáhy a bolesti břicha spojené s přebytkem žaludeční kyseliny.
- Reguluje krevní tlak: Bramborová šťáva může pomoci snižovat krevní tlak díky obsahu látek, které podporují uvolňování cév a zlepšují průtok krve.
Jak připravit šťávu z brambor
Pro přípravu šťávy z brambor je nejlepší použít čerstvé a co nejkvalitnější brambory. Důležité je, aby brambory nebyly zelené nebo pokryté klíčky. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Poté proceďte nastrouhané brambory přes jemné síto nebo gázu a vymačkejte z nich šťávu. Užívejte jednu lžičku šťávy z brambor před jídlem, zejména při pocitech pálení žáhy nebo nepohodlí v žaludku.
Šťávu ano, syrové brambory ne
Brambory jako takové jsou velmi zdravé a mají pro tělo mnoho přínosů, jak jsme již na JakZdravě ostatně zmiňovali. Šťáva ze syrových brambor se od nepaměti používá v lidovém léčitelství. Se syrovými bramborami však opatrně. Jak totiž vysvětlují odborníci ze zdravotnického webu Healthline, konzumace samotných syrových brambor může vyvolat zažívací potíže, a navíc mohou být kontaminovány bakteriemi z půdy, které se zničí až při tepelné úpravě.