Vývar není jen obyčejná polévka. Důležitý je postup přípravy a volba masa, obecně je ale vývar pokrmem pro nemocné, které dokáže postavit na nohy.
Vývar patří mezi polévky, které postaví na nohy při nemoci. Je to tím, že obsahuje mnoho důležitých živin pro tělo, hlavně bílkoviny, ale i důležité minerály, a v případě kolagenového vývaru i kyselinu hyaluronovou. Ta je důležitá pro zdravé klouby. Vývar dodává energii, není těžký do žaludku a pomáhá po velkém energetickém výdaji, ať už z důvodu fyzické aktivity nebo nemoci.
Tekuté zlato našich babiček
Vývar z kostí je tradiční polévka, která má všestranné účinky na lidské zdraví. Proč na ni babičky nikdy nedaly dopustit? Protože se jedná o odvar z kostí, který, jak uvádí WebMD, obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, hořčík, draslík, vápník a glutamin (aminokyselina, která posiluje imunitu a pomáhá regenerovat pohybovou soustavu).
Nejen klouby, ale i nachlazení a záněty
Tato tradiční polévka není výživou jen pro klouby, ale pro celé tělo. Pomáhá zlepšovat stav kůže, vlasů a nehtů. Také pomáhá pro lepší trávení tím, že zlepšuje činnost střev a jater. Je vhodná na žaludeční problémy a léčivá při zánětech v trávicím ústrojí, jak dokládá web Health. Kolagenový vývar dodává energii a doporučuje se jíst hlavně po velkých fyzických výkonech. Bohatá na kolagen jsou například kuřecí stehna, jak psala naše redakce již dříve.
Jak si připravit kolagenový vývar
Kolagenový vývar se podobá klasickému vývaru. Jak ale uvádí také web Healthline, hlavní rozdíl spočívá v mase, které je hlavní surovinou každého z vývarů. Na JakZdravě uvádíme ještě jiný recept na kolagenový vývar, výsledek je ale podobný.
Co budete potřebovat?
- 1 kg kuřecích pařátků a krků,
- 1 vepřové koleno,
- 2 vepřové nožičky,
- hovězí kosti,
- vnitřnosti,
- zeleninu,
- pepř,
- sůl,
- nové koření,
- bobkový list
- a jablečný ocet.
Postup přípravy receptu:
- Maso a kosti omyjte a zalijte studenou vodou, aby bylo maso ponořené.
- Začněte vařit.
- Přidejte koření a jednu lžíci jablečného octa.
- Snižte plamen na minimum a vařte ještě asi 5 hodin.
- Po čtyřech hodinách přidejte zeleninu a dosolte dle potřeby.
- Vařte ještě hodinu (do stanovených pěti hodin) a váš vývar je hotový. Můžete si ho rozdělit na malé části a zmrazit. V tomto stavu se dá používat jako bujon pro dochucování dalších jídel.