Varování: Každý, kdo má doma tento oblíbený masný výrobek, musí se ho okamžitě zbavit. Obsahuje listerii

Listerie je bakterie, která se ráda objevuje v masných výrobcích nebo pochoutkových salátech. Objevit se může i na nemyté zelenině. Tentokrát byla objevena v kabanosu.

Mladá dívka se chystá zvracet i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hlídáte si, co jíte? Oblíbený kabanos českého původu byl označen za nebezpečnou potravinu. Při úřední kontrole Státní veterinární správy byla v masném výrobku objevena bakterie, která způsobuje nebezpečné onemocnění zvané listerióza.

Česnekový kabanos z Krucemburku

Konkrétní potravinou, která byla označena za nebezpečnou, je česnekový kabanos od výrobce Zemědělská a. s. Krucemburk, akciová společnost. Přímo v místě byla prováděna úřední kontrola Státní veterinární zprávy, která odhalila v masném výrobku bakterii Listeria monocytogenes. Informoval o tom web PotravinyNaPranýři. Jednalo se o výrobek s číslem šarže 19. 2. 2024 s datem použitelnosti do 6. 3. 2024. Výrobek byl balený v plastové folii.

Co je to listerióza

Listerióza je bakteriální infekce, kterou se nakazíte konzumací potravin, které obsahují bakterii Listeria monocytogenes. U někoho může nákaza proběhnout bezpříznakově, ale starší osoby se sníženou imunitou a těhotné ženy mají větší riziko, že se onemocnění projeví naplno a s vážnými komplikacemi.

Kabanos a klobásy upečené na grilu iZdroj fotografie: Pixabay
Máte rádi kabanos a klobásy? Vždy si před přípravou jídla překontrolujte, zda nevypadají zkaženě.

Když se listerióza projeví, vypadá podobně jako onemocnění chřipkového charakteru, při pozření většího množství bakterií se mohou příznaky podobat otravě jídlem. Často bývá přítomná bolest svalů, nevolnost, průjem a může se objevit i horečka. Jak se poprat s otravou jídlem psala před časem naše redakce v samostatném článku.

Varování: Kdo bude konzumovat tuto surovinu, ten si úplně zničí slinivku

Pozor na to, co kupujete

I když je jasné, že pod obal není leckdy dobře vidět nebo povrch potravin klame svým vzhledem, po vybalení proveďte ještě zrakovou a čichovou zkoušku. Nejezte nic, co vypadá podezřele, co nevábně voní nebo má podivnou barvu. Některé potraviny vám dají jasně najevo, že nejsou k jídlu, například salám Vysočina, před kterým jsme na JakZdravě varovali.

Jakou zkaženou potravinu jste si naposledy koupili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články