Listerie je bakterie, která se ráda objevuje v masných výrobcích nebo pochoutkových salátech. Objevit se může i na nemyté zelenině. Tentokrát byla objevena v kabanosu.
Hlídáte si, co jíte? Oblíbený kabanos českého původu byl označen za nebezpečnou potravinu. Při úřední kontrole Státní veterinární správy byla v masném výrobku objevena bakterie, která způsobuje nebezpečné onemocnění zvané listerióza.
Česnekový kabanos z Krucemburku
Konkrétní potravinou, která byla označena za nebezpečnou, je česnekový kabanos od výrobce Zemědělská a. s. Krucemburk, akciová společnost. Přímo v místě byla prováděna úřední kontrola Státní veterinární zprávy, která odhalila v masném výrobku bakterii Listeria monocytogenes. Informoval o tom web PotravinyNaPranýři. Jednalo se o výrobek s číslem šarže 19. 2. 2024 s datem použitelnosti do 6. 3. 2024. Výrobek byl balený v plastové folii.
Co je to listerióza
Listerióza je bakteriální infekce, kterou se nakazíte konzumací potravin, které obsahují bakterii Listeria monocytogenes. U někoho může nákaza proběhnout bezpříznakově, ale starší osoby se sníženou imunitou a těhotné ženy mají větší riziko, že se onemocnění projeví naplno a s vážnými komplikacemi.
Když se listerióza projeví, vypadá podobně jako onemocnění chřipkového charakteru, při pozření většího množství bakterií se mohou příznaky podobat otravě jídlem. Často bývá přítomná bolest svalů, nevolnost, průjem a může se objevit i horečka. Jak se poprat s otravou jídlem psala před časem naše redakce v samostatném článku.
Pozor na to, co kupujete
I když je jasné, že pod obal není leckdy dobře vidět nebo povrch potravin klame svým vzhledem, po vybalení proveďte ještě zrakovou a čichovou zkoušku. Nejezte nic, co vypadá podezřele, co nevábně voní nebo má podivnou barvu. Některé potraviny vám dají jasně najevo, že nejsou k jídlu, například salám Vysočina, před kterým jsme na JakZdravě varovali.