Varování: Kdo bude konzumovat tuto surovinu, ten si úplně zničí slinivku

Tato potravina má velmi negativní dopad na lidské zdraví a její konzumaci byste se měli raději vyhnout. V ohrožení je především slinivka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Palmový olej je velmi oblíbený produkt, který dnes hojně využívá mnoho různých odvětví, a to včetně energetiky, kosmetiky a potravinářského průmyslu. Většina lidí si však neuvědomuje, že je nebezpečný a z dlouhodobého hlediska může zvyšovat riziko rakoviny a nezastavitelného přibírání na váze. Pokud tedy můžete, raději se zaměřte na lepší alternativy, jako je dle lékařky Kim Rose-Francis například kokosový nebo olivový olej. 

Získávání palmového oleje

Přestože je dlouhou dobu známo, jak neetické je získávání palmového oleje, nikdo s tím nic nedělá, a tak velké firmy dále devastují přírodní ekosystém. Kromě toho je výroba tohoto produktu často spojována také s porušováním lidských práv. Přehlížet nelze ani násilí, které zaměstnanci často používají vůči divoké zvěři, která se dostane mezi úrodu. K tomu všemu pak přispívá jeho nezdravé složení a možné dopady, kterými ohrožuje lidské tělo.

Výrobci oleje často uvádí, že se jejich produkt může pochlubit antioxidačními vlastnostmi, ovšem to se týká pouze surového palmového oleje. Ten, který je k dispozici v komerčních obchodech nebo který se přidává do potravin, obsahuje řadu dalších sloučenin, včetně derivátů glycerolu a trans izomerů mastných kyselin. Ty jsou podle serveru WebMD silně karcinogenní a v některých případech mohou poškodit slinivku břišní. 

Palmový olej na stole iZdroj fotografie: Depositphotos
Palmový olej má velmi negativní vliv na lidské zdraví

Palmový olej má vážný dopad na lidské zdraví 

Častá konzumace palmového oleje je také spojována s vysokým rizikem srdečního infarktu, mozkové mrtvice, cukrovky 2. typu a také viscerální obezity. Nejvíce však tento výrobek poškozuje trávicí systém, játra, slinivku a střeva.

Smutná pravda o palmovém oleji. Pro tělo významně nebezpečný produkt způsobující rakovinu a kardiovaskulární onemocnění

Nachází se přitom téměř v každé zpracované potravině, jako je čokoláda, pomazánky, sladké pochoutky a další. Na webu JakZdravě jsme na druhou stranu také psali o potravinách, které skvěle podpoří činnost slinivky břišní.

Jak často konzumujete palmový olej vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články