Únava, slabost, pocení a úzkost: I takové jsou příznaky blížícího se infarktu

Rozpoznání příznaků infarktu je klíčové pro včasnou diagnózu a léčbu, která vám může ve finále zachránit život. Nemusí se jednat jen o dušnost a bolest na hrudi.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Infarkt myokardu je velmi závažný stav, který nastává, když je přerušeno zásobování srdečního svalu krví, obvykle v důsledku blokace koronární tepny. Mnoho lidí dobře zná klasické příznaky infarktu, jako je intenzivní bolest na hrudi, která vystřeluje do levé paže, ale odborníci z MayoClinic varují, že existují i další, méně známé symptomy, které mohou blížící se infarkt signalizovat. Patří mezi ně například únava, slabost, pocení a úzkost. 

Únava je častým příznakem infarktu, zejména u žen

Neobvyklá a nepřiměřená únava je častým, ale často přehlíženým příznakem blížícího se infarktu, zejména u žen. Odborníci z CDC doplňují, že mnoho žen, které prodělalo infarkt, se domnívalo, že mají jen horší chřipku, protože příznaky byly mnohem mírnější než u mužů. Typická bolest na hrudi se nemusí vždy dostavit. Místo toho si ženy stěžovaly na bolest čelisti, zad či ramene, nevolnost a i zmiňovanou únavu.

Slabost a pocení mohou také poukazovat na infarkt

Když srdce není schopno efektivně pumpovat krev, tělo se to snaží kompenzovat tím, že omezuje průtok krve do méně důležitých částí, což může způsobit slabost. Ta může být dokonce natolik silná, že člověk má potíže s chůzí nebo stáním. Tento stav může být doprovázen i studeným potem, jak už jsme na JakZdravě několikrát varovali. Toto pocení je důsledkem aktivace sympatického nervového systému v důsledku nedostatku kyslíku ve tkáních.

poceni iZdroj fotografie: Depositphotos
I ledový pot může být příznakem infarktu

Úzkost jako indikátor nebezpečí infarktu

Lékařka Zilpah Sheikh, MD vysvětluje, že pocit bezdůvodné úzkosti nebo strachu, někdy popisovaný jako předtucha smrti, může být indikátorem blížícího se infarktu. Tento stav je vyvolán nedostatkem kyslíku v mozku a dalších částech těla. Může být doprovázen dalšími příznaky, jako je dušnost nebo nepravidelný srdeční rytmus.

anemie

Bledá kůže, únava, bolesti hlavy a dušnost: Možná se jedná o anémii

Další příznaky infarktu

Kromě výše zmíněných příznaků mohou blížící se infarkt signalizovat také následující symptomy, na které jsme vás ostatně na JakZdravě již upozorňovali:

  • Bolest na hrudi: Může se jednat i o pocit tlaku či svírání. Bolest může vyzařovat do ramen, paží, zad, krku nebo čelisti.
  • Dušnost
  • Nevolnost a zvracení: Jak jsme již zmínili, tyto symptomy se objevují zejména u žen.
  • Závratě a mdloby

Jaké další neobvyklé příznaky byste na náš seznam přidali?

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články