I když se nám to na první pohled nemusí zdát, naše tělo se s přibývajícím věkem mění. Velký podíl na tom mají hlavně potraviny, které konzumujeme.
Často si tuto skutečnost nechceme připouštět a stále se cítíme mladí. Naše tělo ale stárne a se zvyšujícím se věkem by se měly změnit i naše stravovací návyky. Některé potraviny, které jsme s oblibou konzumovali ve 20 letech, mohou totiž s vyšším věkem mít neblahý dopad nejen na naši postavu, ale i na naše celkové zdraví. Podívejme se na pár zásadních, které je dobré v jídelníčku omezit.
Kávové ani ochucené nápoje nejsou dobrou volbou
Není velkým překvapením, že se zvyšujícím věkem je potřeba vynechat ze svého jídelníčku nápoje, které jsou sycené a slazené. Mezi hlavní z nich patří Pepsi nebo Cola. Obsahují nejen velké množství cukru, ale také potenciálně rakovinotvorná barviva. Je zapotřebí se jim vyhnout hlavně v případě, že chceme založit rodinu, a to proto, že mají negativní dopad na ovulaci i na pohyblivost spermií.
Vyhýbat bychom se měli i nápojům, které jsou světle zbarvené. Sem patří například Sprite, Mirinda nebo Mountain Dew. Ani tyto nápoje by v našem jídelníčku být neměly. Díky světlému zbarvení se mohou zdát méně chemické, ale místo karamelového barviva je na jejich výrobu použit bromovaný rostlinný olej. Ten má negativní účinky nejen na hormony štítné žlázy, ale také na plodnost.
Tělo se hůře vyrovnává nejen s cukry, ale i s alkoholem
Se zvyšujícím se věkem je pro naše tělo čím dál tím větší problém vyrovnat se nejen s velkým množstvím přijatých cukrů, ale také alkoholických nápojů. Metabolismus je pomalejší, a tím i odbourávání potencionálních škodlivin. Měli bychom se tedy večer držet na uzdě, ve 30 letech potřebujeme na zotavení z jednoho večírku mnohem více času než ve 20. Problémem také je, že alkohol naše tělo dehydratuje, a to má značný vliv i na naši pokožku.
Vyhýbat bychom se měli také polévkám z konzerv a sušeným polotovarům. Mají neblahý vliv na náš krevní tlak, a také stárnutí pokožky. Obsahují totiž velké množství sodíku a negativních minerálů. Ale ani veganská strava není vhodnou volbou, naopak. Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství červeného masa, a to z toho důvodu, že obsahuje velké množství vitamínu B12. Pokud budeme volit správné maso, tedy ideálně z bio chovu, snížíme tím riziko srdečních chorob.