Zbavte se problémů s klouby za 1 den. Pomocí běžně dostupné potraviny se bolesti vypaří jako pára nad hrncem

Bolesti kloubů jsou velmi nepříjemné, a ve finále vám kazí celý život. Mnoho lidí ale takto trpí zbytečně. Pomoc může být snadná.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Bolesti zad a kloubů mají několik různých příčin. Od špatného držení těla a nezdravého životního stylu, až k nedostatku kolagenu, který pohyblivost kloubů umožňuje. Možná už jste někdy slyšeli, že na klouby je výborná želatina, která se používá v potravinářství a kterou je možné koupit v jakémkoli supermarketu. Může být velmi jednoduché zbavit se během krátké doby bolesti pomocí této běžně dostupné potraviny, nebo se to jen tak říká?

Rozdíl mezi jedlou želatinou a kolagenem

Jedlá želatina je vlastně klih, který se získává zpracováním části zvířecích těl, které jsou bohaté na kolagen. To je právě důvod, proč má tvrzení o účinnosti želatiny na bolesti kloubů své opodstatnění. Želatina je tedy v podstatě varem upravený kolagen, který běžně jíme třeba ve formě vývaru, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Dnes už existují studie, jejichž výsledky ukazují, že takto zkonzumovaný kolagen má vyšší účinnost než ten v tabletách.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kolagen i želatina se vyrábí z kůží, šlach, kostí a chrupavek. Oba produkty mají velmi podobné složení. I když má kolagen poněkud kratší řetězce molekul, v žaludku se želatina i kolagen rozloží na zhruba stejné látky a jejich účinek na lidské zdraví je tedy srovnatelný. Jediné, co mluví pro doplňky stravy v tabletách je fakt, že želatinu často konzumujeme ve sladké formě, která jinak moc zdraví neprospívá.

V posledních letech se bolesti kloubů u lidí objevují častěji

Často se odkazuje na to, že dříve lidé fyzicky pracovali, zatímco dnes má většina lidí sedavé zaměstnání a kritický nedostatek pohybu. Určitě je to jeden z důvodů. Ale nikoliv jediný. Roli hraje jistě i to, že části zvířat bohaté na kolagen konzumuje ve větší míře málokdo. Kdysi bylo zcela normální, že když se v rodině porazilo zvíře, lidé ho chtěli využít celé, a to včetně kůží a jiných částí. Dělaly se například tlačenky a sulc.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dnes je to jinak. Běžné je, že člověk zajde do obchodu a odnáší si kus čisté svaloviny, která je sice zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, ale kolagenu obsahuje pramálo. A to se opakuje roky. Pokud cíleně nejedete pro produkt, který obsahuje kolagen, nedostanete ho. Když tedy někdo želatinu nemá rád a celá léta si nevzpomene na sulc, tlačenku a v extrémním případě ani na silný vývar, má logicky kolagenu nedostatek.

Zvyšte svou spotřebu želatiny

Pokud už i vás bolí klouby, zvažte, zda věříte více přírodě nebo farmacii. A jestliže se rozhodnete pro druhou možnost, dejte na doporučení lékárníka a zakupte si příslušný doplněk stravy. Když se přikláníte spíš k přírodnímu řešení, soustřeďte se na to, abyste zvýšili svou spotřebu želatiny a získali ji pokud možno z přírodních zdrojů, jako jsou zvířecí kůže kosti a chrupavky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ideální cestou je příprava silných vývarů, případně produktů, jako je už zmiňovaný sulc a tlačenka, které si možná pamatujete z rodinných zabijaček. Možná je ale také občasná konzumace želatinových zákusků nebo, ve vzácných případech, želatinových bonbónů. Pamatujte ale, že přednost by měly dostat spíše slané a kyselé produkty, protože rafinovaný cukr není zrovna potravina snů a škodí vašemu tělu zase jinak.

Zdroj: Steptohealth

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články