Pomeranče mají dechberoucí účinek na mozek. Při správném dávkování nedojde k poklesu pozornosti, oficiálně potvrzeno

Pokud máte rádi pomeranče, tak máte dneska (a ne jen dneska) šťastný den, jelikož bylo potvrzeno, že jsou pro lidské zdraví více, než prospěšné. Stačí je jíst každý den.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pomeranče jsou typické ovoce, které si zvláště v létě dáte s chutí, málokdo jím ale pohrdne v jakémkoliv ročním období. Je šťavnaté, plné chuti, osvěží a dodá energii do celého dne. Co víc si přát? Navíc nyní bylo potvrzeno, že je zvláště pro mozek více než jen prospěšný a jeho pravidelná konzumace se dokonce doporučuje.

Byl proveden výzkum na flavonoidy

Co, že jsou to flavonoidy? Jednoduše řečeno, skupina sloučenin, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách a působí jako silná antioxidační činidla. Jinými slovy, mohou zpomalit nebo zabránit mentálnímu úpadku. K těmto faktům dospěly již starší studie, chytli se jich ovšem lékaři z Harvardské univerzity. Rozhodli se proto souvislosti mezi dlouhodobou konzumací flavonoidů a zdravým mozkem prozkoumat.

iZdroj fotografie: Freepik

Mimochodem, do flavonoidů se neřadí jen pomeranče, ale celkově ovoce s oranžovou, zelenou, červenou žlutou či modrou barvou. Tým vědců analyzoval data 49 493 žen, jejichž průměrný věk byl 48 let a 27 842 mužů, jejichž průměrný věk byl 51 let. Tato data byla sestavena za období posledních 20 let. Účastníci byli požádání o vyplnění dotazníků o jídlech, která konzumovali a také o to, aby ohodnotili své paměťové schopnosti.

Výsledky nebyly překvapivé, přesto ovšem dech beroucí

Do celkového vyhodnocení se samozřejmě braly v potaz i jisté faktory, jako byl věk či celkový kalorický příjem. Ze všeho na konci vyplynulo, že dospělí kteří jedli cca 600 mg flavonoidů denně, měli 20% snížení rizika kognitivního poklesu. Jen tak na okraj, 100 gramů jahod obsahuje 180 miligramů flavonoidů. Vědci se ovšem na těchto výsledcích nezastavili a studovali dané druhy ovoce více do detailů.

iZdroj fotografie: Freepik

A tady přichází na scénu pomeranče, jelikož jejich konzumací můžete snížit rizika kognitivních poruch až o 38%. To vás omladí o cca tři až čtyři roky. Potraviny s antokyany také nejsou pozadu, takové borůvky snižují riziko o 24%. Nejlepší výsledky měli dospělí, kteří denně zkonzumovali alespoň polovinu těchto potravin. Zkuste si tedy příště dát k obědu čerstvý pomerančový džus, nebo si dejte nějaké to ovoce na svačinu. Mozek vám za to jednoho dne velmi poděkuje.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Zobrazit další články