Ověřené potraviny, které snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Pozor, postihuje každého bez ohledu na věk i pohlaví

Odborníci zjistili, že některé potraviny mohou nabídnout tělu ochranu před rakovinou konečníku a tlustého střeva.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Věděli jste, že konzumace přílišného množství masa může zvýšit riziko rakoviny tlustého střeva, a to i mezi mladými lidmi. Naštěstí existují také potraviny, které jsou naopak vhodné jako prevence proti tomuto druhu rakoviny, který je například v Americe třetím nejčastějším druhem rakoviny, a to jak u mužů tak u žen.

Výzkum se zabýval více druhy rakoviny

Výzkum vyhodnotil 860 minulých studií, aby pochopil souvislost mezi stravováním a rizikem pro rozvoj jedenácti typů rakoviny. Jednalo se o rakovinu kolorektálního karcinomu, rakoviny úst, hltanu, hrtanu, rakovinu jícnu, rakovinu žaludku, jater a žlučníku, rakovinu plic, ale také rakovinu kůže včetně melanomu a rakovinu prsu, ledvin a močového měchýře. S většinou druhů této nemoci byl spojený alkohol a na rakovinu střeva a konečníku má také vliv červené maso.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud tedy máte rádi červené maso a rádi byste udělali naopak něco proto, abyste eliminovali možnost výskytu této nemoci, jezte také mléčné a celozrnné výrobky. Vědci zjistili, že pravidelná konzumace těchto produktů prospívá tělu a snižuje pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu. Dopřejte si tedy celozrnné pečivo i těstoviny a hlavně dostatek mléčných výrobků jako jsou sýry a jogurty.

Příjem ovoce a zeleniny byl spojený s rakovinou hltanu

Hltan tvoří horní část hrdla. S karcinomem této části těla vědci spojili konzumaci ovoce a zeleniny. Vitamín C a foláty byly navíc spojené s nižším rizikem rakoviny plic. Káva naopak snížila riziko rakoviny jater a bazocelulárního karcinomu. Česnek, pórek, luštěniny, ryby a ořechy jsou zase prospěšné při prevenci rakoviny prsu. Ostatně česnek, který obsahuje sloučeniny síry je prevencí i pro další typy nemoci. Podle zprávy filadelfských výzkumníků může konzumace česneku zmenšit riziko rakoviny žaludku prostaty.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tradiční všelék zázvor má také souvislost s rakovinou. Gingerol, tedy aktivní složka, která dodává kořenu štiplavost, dokáže likvidovat nádorové buňky, které bují při rakovině vaječníků. Další výzkumy pak prokázaly, že zázvor působí protizánětlivě ve střevech. Oblíbené borůvky obsahují velký podíl vitamínu C, obsahují také antioxidanty a mají navíc pterolstiben. U této látky odborníci našli celou řadu pozitivních účinků při prevenci rakoviny. V jednom experimentu dokonce zastavil růst plicního nádoru.

Zdroj: Eatthis, Tenet Health, Cancer, Mayo Clinic

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články