Všichni máme určité stravovací návyky, které denně dodržujeme. Dietologové nyní varují před těmi, které mohou lidem po padesátce úplně zničit tělo.
Záludnost každodenních návyků spočívá v tom, že se zakoření do naší rutiny tak moc, že už si ani nemusíme všimnout, že je děláme. Zatímco jsou však některé z nich pro naše dlouhodobé zdraví dobré (jako například ranní procházka nebo zdravé stravování), podle nutriční specialistky Stephanie Hnatiuk existují i takové, které mohou v určitém věku naše tělo úplně zničit. Pokud je vám tedy padesát let nebo okolo tohoto věku, dejte si pozor na tyto návyky, o kterých dietologové říkají, že mohou mít trvalé následky na zdraví.
Neustálé vynechávání jídla
Vynechávání jídla je zlozvyk, který nastává obvykle v momentě, kdy pospícháte, nebo jste velmi zaneprázdněni. Tento zlozvyk však může být pro vaše zdraví velmi škodlivý. „Vynechávání jídla může přispívat ke zvýšené inzulínové rezistenci, protože dlouhé období bez jídla a následná konzumace velkého množství jídla najednou může přispět k větším výkyvům hladiny cukru v krvi,“ říká nutriční specialistka Stephanie Hnatiuk.
„U osob, které během dne vynechávají jídlo, je větší pravděpodobnost, že budou konzumovat nadbytečné kalorie v pozdních odpoledních nebo nočních hodinách, což může vést k nárůstu hmotnosti,“ dodává nutriční specialistka s tím, že pravidelně jíst tři jídla denně by měl být základ každého člověka.
Nemáte dostatek vlákniny
Vláknina je pro lidi po padesátce jednou ze zásadních živin, která dokáže jejich tělo udržovat ve zdravém stavu. Podle Stephanie hraje tato složka potravy důležitou roli zejména v našem trávicím systému, protože zvyšuje pocit sytosti po jídle a napomáhá regulovat prudké zvýšení hladiny cukru v krvi po konzumaci jídla. Přestože je však vláknina natolik důležitá, existuje mnoho lidí, kteří jí nepřijímají dostatek. V takovém věku přitom postačí sníst denně alespoň trochu ovoce a zeleniny.
Nemáte dostatek bílkovin
Mít dostatečný příjem bílkovin je pro zdraví každého člověka důležité stejně tak, jako mít dostatečný příjem vlákniny – a to obzvláště pro lidi po padesátce. „Bílkoviny jsou klíčem pro udržení svalové hmoty, která je důležitá pro zdravé stárnutí.“ dodává Stephanie. S naším věkem dochází k úbytku svalové hmoty, a proto si naše tělo žádá pro správnou funkci větší příjem bílkovin. Je proto nutné, abyste v takovém věku jedli více potravin, který tuto složku potravy mohou nabídnout, jako například vejce, jogurty, maso nebo fazole.
Příliš mnoho zánětlivých potravin
S přibývajícím věkem je důležité věnovat pozornost také zánětům, které mohou vést k řadě různých onemocnění. Pokud se chcete vyhnout problémům, měli byste po vaší padesátce omezit určité potraviny, a především rafinované sacharidy (sladkosti), bílé pečivo a vysoce zpracované potraviny. Pozor byste si však měli dát také před alkoholem, který může mít ve velkém množství v takovém věku na lidské zdraví fatální dopady.
Kterým stravovacím návykům se vyhýbáte vy?