Když jsou doma brambory, máte hned několik možností, jak je využít k přípravě jídla. Lze je uvařit naslano i nasladko. A jak zdravé jíst brambory každý den?
Když obyvatelé Evropy neznali v minulosti brambory, spousta jich umřela kvůli hladomorům, které je sužovaly. Díky objevení Ameriky získali lidé potravinu, jež je od hladu zachránila. Brambory se staly jídlem chudých, na svém stole je ovšem mívaly i bohaté vrstvy. Ani dnes si bez nich neumíme představit řadu pokrmů. Odborný asistent Dr. Craig Maurice Hales, MD je toho názoru, že brambory jsou hodnotnou potravinou s obsahem nutričně významných látek. V čem tedy tkví výhoda konzumace této plodiny?
Z Ameriky až k nám
Brambory máme spojené s objevením amerického kontinentu Kryštofem Kolumbem. Jejich prapůvodní domovinou je ale Jižní Amerika, konkrétně podhorské a horské oblasti Chile, Peru, Kolumbie a Bolívie. Do Evropy se dostaly v polovině 16. století, na českém území se rozšířily až v 70. letech 18. století. V současnosti se brambory pěstují prakticky po celém světě kromě tropů a území s věčným sněhem a ledem.
Obsah živin v bramborách
Oproti rýži či těstovinám brambory obsahují více vlákniny a jsou méně energeticky bohaté. Nutriční hodnotu brambor tvoří kalorický škrob, dusíkaté látky a tuk a nekalorické látky v podobě polysacharidů, vitamínů, enzymů, fenolů, glykosidů, minerálů (draslík, hořčík, vápník, zinek, selen). Z vitamínů jsou nejvíce bohaté na vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a vitamín K. Brambory mají to správné zastoupení všech tří složek zdravé stravy – sacharidy, tuky i bílkoviny rostlinného původu.
Vliv konzumace brambor na lidský organismus
Ačkoliv se objevují informace o tom, že pravidelná konzumace brambor není příliš zdravá, ukazuje se, že opak je pravdou. Souvisí to ale i s jejich úpravou. Tedy než smažené hranolky je lépe si dát raději pečené brambory ve slupce. Brambory pomáhají zlepšit vzhled pokožky, snižovat nezdravý cholesterol v krvi, ulevují od stresu a depresí. Vařené brambory více sytí, čímž mohou přispět ke snižování nadváhy. Z tohoto pohledu jsou vhodnější přílohou k masu než těstoviny.
Brambory na jakýkoliv způsob
Výhodou brambor je to, že z nich připravíte nejen slané, ale i sladké jídlo. Můžete je tedy mít v jídelníčku prakticky každý den, ale po každé jinak upravené. Jednou z nich uvaříte francouzské brambory, jindy upečete sladké bramborové řezy. Lze je použít do polévek, jako přílohu nebo hlavní jídlo. A když budete mít chuť na něco dobrého k vínu, upečete si třeba slané bramborové tyčinky posypané sezamem.
Které je vaše nejoblíbenější jídlo z brambor?