Zapíjení léků není radno podceňovat. Některé ovocné šťávy ovlivňují zásadně jejich působnost a výsledný efekt

Příprava čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy je poměrně snadná, vlastníte-li odšťavňovač. Její pití je zdraví prospěšné, i když ne za všech okolností.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Existuje řada lidí, kteří nedají dopustit na pití čerstvých šťáv ze zeleniny nebo ovoce, které si sami připravili. Mají za to, že obsahují důležité vitamíny a minerály nezbytné pro zdravý vývoj organismu. Odborný asistent Craig Maurice Hales, MD je toho názoru, že všeho, tedy i dobrého, je třeba užívat s mírou. Platí to také pro čerstvé džusy. V čem tkví jejich výhody a kdy si dát pozor na jejich konzumaci?

Čerstvé šťávy jsou plné vitamínů a ovoce

Odborníci se shodují na tom, že zelenina a ovoce přispívají k lepšímu trávení, doplňují do organismu potřebnou vlákninu a také ostatní živiny, jež jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Pro někoho ale může být docela problém sníst každý den doporučené množství 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Pití čerstvých ovocných nebo zeleninových šťáv se pak jeví jako logický krok. Příprava šťávy za použití elektrického odšťavňovače není nijak složitá, podstatné je mít zásobu kvalitního materiálu ke zpracování.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdravý není ani nadbytek dusičnanů v ovoci či zelenině.

Ideální je zelenina a ovoce z vlastní zahrady

Pro výrobu čerstvé šťávy je nejlepší mít k dispozici ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, o nichž víte, jakým způsobem jsou pěstované. Týká se to zejména obsahu dusičnanů v nich. Kupovaná zelenina a ovoce, pokud nejsou produkty ekologického zemědělství, mohou v sobě mít nezdravou míru dusičnanů. V přijatelném denním množství (asi 3,7 miligramu na 1 kg hmotnosti) dusičnany nejsou pro lidský organismus zátěží, protože se rychle z něho dostávají močí ven. Nebezpečí hrozí při požití extrémní dávky.

iZdroj fotografie: Pixabay
Grepová šťáva není vhodná pro osoby s refluxem.

Pozor na grepovou či rajčatovou šťávu

Čerstvá šťáva z grepu ovlivňuje celou řadu léků. V některých případech je nutné její pití omezit na minimum, jindy postačí se jí napít s několikahodinovým odstupem od užití léku. Informace lze získat z příbalového letáku konkrétního léčiva. Rizikové je především pití grepové šťávy a současné užívání léků na hypertenzi či vysoký cholesterol. Šťáva z rajských jablek může zhoršovat problémy lidem s gastroezofageální refluxní chorobou nebo trpí-li pacient na vysoký obsah kyseliny močové.

Které ovocné a zeleninové šťávy jsou vaše nejoblíbenější?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články