S vysokým krevním tlakem si hravě poradí běžné koření a bylinky. Jsou dostupné téměř v každé kuchyni

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak naznačuje nějakou srdeční nemoc, proto byste jej neměli podceňovat a své zdraví řešit co nejrychleji a nejúčinněji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vysoký krevní tlak se může léčit pomocí léků, ale existují i byliny a koření, které mohou snížit vaši hladinu krevního tlaku. Pro lepší orientaci: U dospělého by měl být krevní tlak kolem 120/80, pokud tlak překračuje hodnotu 140/90, tak se jedná o hypertenzi. V tom případě by se měla vyhledat lékařská pomoc, protože to může zajít až k mrtvici nebo infarktu. Tímto tématem se zabývá i dietoložka Katherine Marengo.

Bazalka a petržel

Bazalka se používá hlavně v gastronomii, ale můžete ji použít i ke snížení vysokého tlaku. V bazalce se nachází eugenol, který blokuje vápník, takže by se krevní tlak neměl příliš zvyšovat. Test byl však zkoušen zatím jen na zvířatech, v budoucnu se vše snad prokáže i na lidech.

Bazalka iZdroj fotografie: Uživatel Castielli / Creative Commons / CC BY SA

Petržel v sobě uchovává mnoho sloučenin, jako například vitamin C a karotenoidy, které prokazatelně snižují krevní tlak. Studie, která karotenoidy studovala, prokázala, že snižují krevní tlak a cholesterol, což je pro srdce velmi dobré. Ale opět je málo prokázaných výzkumů, a dosud se navíc testovala jen zvířata.

Semínka celeru a čínský kočičí dráp

Bylo prokázáno, že v celeru se nachází mnoho živin prospěšných pro naše tělo, zejména železo, hořčík, mangan, vápník a vláknina. A i tahle rostlina může snížit krevní tlak. Studie, která zkoumala extrakt ze semínek celeru, jej podala potkanům s již vysokým krevním tlakem. Potkani s hypertenzí měli poté normální krevní tlak, ale na potkany, kteří hypertenzi neměli, tento extrakt nijak nepůsobil.

Semínka celeru iZdroj fotografie: Uživatel Howcheng / Creative Commons / CC BY SA

Kočičí dráp pochází z čínské medicíny, ve které jej léčitelé používali také na snížení vysokého krevního tlaku. Čínský kočičí dráp v sobě obsahuje hlavně hirsutin a rhynchofylin. Studie opět zjistila, že tyto látky zvířatům snižují krevní tlak. Takže je prokázáno, že rostlina zaručeně snižuje zvířatům krevní tlak a podporuje průtok krve v cévách. Na lidech se opět ještě rostlina nezkoumala.

Bacopa monnieri a česnek

Tato bylina roste převážně v bažinatých oblastech v jižní Asii a mnoho místních lidí tuto rostlinu používá k léčení různých nemocí, jako je úzkost, poruchy paměti, a dokonce i vysoký krevní tlak. Studie zkoumala tuto bylinu po dobu 12 týdnů na 54 zdravých lidech. Úzkosti, deprese a jiné psychické nemoci se lidem sice zlepšily, ale nijak nebyl ovlivněn krevní tlak.

Česnek iZdroj fotografie Uživatel Challiyan / Creative Commons / CC BY

V česneku se nachází mnoho zdravých sloučenin, které opět prospívají našemu tělu, krevnímu tlaku i srdci. Nachází se v něm síra, která pomáhá rozšiřovat krevní cévy, a tím i napomáhá k lepšímu průtoku krve, takže může snižovat i krevní tlak. Bylo testováno více než 550 lidí s vysoký krevním tlakem a zjistilo se, že systolický i diastolický tlak klesl o více než 8,3 mm Hg a 5,5 mm Hg, což je velice podobné účinkům léků.

Tymián a skořice

V tymiánu se nachází mnoho zdravých látek, jako je například kyselina rozmarýnová. Ta napomáhá k léčení zánětů, snižování cukru v krvi a ke snižování vysokého krevního tlaku. Opět se prováděly výzkumy tymiánu na zvířatech a bylo zjištěno, že tymián prokazatelně snižuje vysoký krevní tlak, a dokonce chrání srdce před srdečními nemocemi a vysokým cholesterolem. Na lidech se však tento výzkum ještě neprováděl.

Skořice iZdroj fotografie: Uživatel formulatehealth / Creative Commons / CC BY

Skořici lidé již po staletí používali v medicíně k léčení různých srdečních nemocí i k léčbě vysokého krevního tlaku. Studie, ve které se testovalo 641 lidí zjistila, že díky užívání skořice se snížil systolický i diastolický krevní tlak o 6,2 mm Hg a 3,9 mm Hg. Mimo to jedna studie, která dělala výzkum na lidech s diabetem 2. typu zjistila, že mírně redukuje i cukr v krvi.

Zázvor a kardamom

Zázvor lidé používají už po staletí k léčení srdečních nemocí, a to i k léčení vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Podle studie, lidé, kteří denně užívali 2 – 4 gramy zázvoru měli menší šanci pro vytvoření vysokého krevního tlaku nebo jiných srdečních nemocí. Zázvor snadno zařadíte do svého jídelníčku nebo si můžete zakoupit různé doplňky stravy s obsahem zázvoru.

Zázvor iZdroj fotografie: Uživatel Trupti.gauns / Creative Commons / CC BY SA

Kardamom obsahuje vysoký obsah antioxidantů, díky kterým si snadno snížíte vysoký krevní tlak. Studie zkoumala 20 dospělých lidí, kteří měli vysoký krevní tlak, podávala jim denně 3 gramy kardamomu a zjistila, že se výrazně snížil jejich krevní tlak, a to k normálním hodnotám. Jelikož je kardamom koření, snadno jej začleníte do vaření nebo pečení.

A jaké zkušenosti s takovými bylinami máte vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články