Ukázalo se, že pití červeného vína prokazatelně snižuje riziko nákazy koronavirem včetně jeho mutací

Podle odborníků z nemocnice Canning v čínském Shenzhenu může konzumace červeného a bílého vína nebo šampaňského snížit riziko nákazy koronavirem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vědci studovali data od 473 957 osob, z nichž bylo 16 599 pozitivně testovaných na covid. Účastníci studie byli rozdělení do tří skupin. První skupinu tvořili abstinenti, druhou skupinu tvořili lidé, kteří v minulosti pili, ale nyní již alkohol nekonzumují, a třetí skupinou byli lidé, kteří pijí alkohol i v přítomnosti. Vliv alkoholu na koronavirus sleduje také Státní zdravotní ústav.  

Červené víno je nejlepší

Vědci zjistili, že ti, kteří preferují červené víno, jsou před onemocněním covid chráněni nejvíce. Pití více než pěti sklenic tohoto nápoje týdně snižuje riziko infekce o 17 %. Pro osoby, kteří vypijí jednu až čtyři sklenice bílého vína nebo šampaňského týdně, je riziko infekce nižší o 8 %. Pokud však vypijí více než pět sklenic týdně je ochranný efekt téměř nepostřehnutelný. Naopak pití piva není příliš vhodné. Výzkum ukázal, že ti, kteří pili cider nebo pivo, měli o 28 % vyšší riziko nákazy koronavirem. Množství nehrálo roli.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Člen Ruské akademie věd Sergej Kolesnikov už dříve vysvětlil, jak se lze chránit před kmenem Omicron pomocí vodky. Vdechování alkoholových par je podle něj do jisté míry přínosné. Údajně pomáhá odstranit virus z dýchacího ústrojí. Člen Ruské akademie věd však také připomněl, že je důležité si zachovávat sociální odstup, dodržovat pravidelnou hygienu a mýt si hlavně ruce a nos. Vyzdvihl, že je důležité dezinfikovat si ruce, zvlášť ve chvíli, kdy přijdete z venku domů.

Státní zdravotní ústav nesouhlasí

Ačkoli výzkumy mluví jasně, Státní zdravotní ústav s těmito výsledky příliš nesouzní a varuje všechny, že alkohol vás před covidem neochrání, a navíc poškozuje vaše tělo. Na svém webu tato organizace připomíná, že konzumace vysokoprocentního alkoholu vás nejen neochrání, ale určitě také nevyléčí. Dále Státní zdravotní ústav připomíná, že strach a úzkost jsou běžnou reakcí na pandemii. Alkohol však tyto stavy pouze zhoršuje. Je tedy vhodné nepít alkohol, abyste zvládali své emoce.

iZdroj fotografie: Unsplash

Na stránkách se dále uvádí, že riziko poškození vašeho zdraví se zvyšuje s každým vypitým nápojem. Pokud alkohol pijete, je vhodné jeho spotřebu držet na minimu. Upozorňují také na to, že nadměrné pití alkoholu oslabuje imunitní systém a zvyšuje riziko infekčních onemocnění včetně covid-19. Navíc pití alkoholu během domácí izolace podle organizace zvyšuje riziko násilí a zranění. Připomíná také, že není vhodné konzumovat alkohol před zraky nezletilých dospívajících a dětí.

Jak často konzumujete alkohol?

Zdroj: Frontiersin

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Mašínová

Zobrazit další články