Rychlá i dlouhodobá pomoc od přírody. Kukuřičný škrob má v rukávu hned 4 účinky pro zdraví

Snadno dostupný kukuřičný škrob dokáže nahradit řadu kosmetických prostředků. Určitě jste nevěděli, že je ho možné použít třeba jako přípravek proti pocení.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Život ve vyspělé společnosti nás inspiruje k pořizování stále nových věcí. Moderní doba ale začíná dávat místo konzumu na první místo udržitelnost a ekologii. V tomto duchu je možné používat i kukuřičný škrob, který najde uplatnění nejen v kuchyni při přípravě jídla. Lékař Scott Hultman, MD se jako ředitel popáleninového centra ve své praxi zabývá estetickou plastickou chirurgií. Víte, že kukuřičný škrob pomáhá proti svědění kůže i spáleninám?

Využití kukuřičného škrobu v domácnosti

Běžně se kukuřičný škrob využívá v kuchyni při přípravě omáček, marinád, polévek či pečiva. Vhodný je zejména pro celiaky, protože neobsahuje lepek. Vyrábí se z kukuřičných zrn. Jedná se o odtučněnou a velmi rafinovanou kukuřičnou mouku s vysokou nutriční hodnotou. Je zdravější než bramborový škrob, protože neobsahuje jed solanin. Kromě kuchyně je možné kukuřičný škrob využít dokonce jako náhradu některých kosmetických prostředků nebo při podráždění kůže.

1. Proti svědění kůže

Někteří lidé používají kukuřičný škrob na podrážděnou pokožku, ke zklidnění svědění kůže. Je z něho možné vyrobit pastu, když smícháte kukuřičný škrob s vodou. Ta se pak nanese v tenké vrstvě na pokožku a nechá se zaschnout. Pak se opláchne teplou vodou. Potíže by měly ustat.

2. Proti pocení

Pro alternativně založené osoby může být kukuřičný škrob výchozím produktem pro výrobu deodorantu. Díky schopnosti pohlcovat vlhkost snižuje produkci potu a zápachu. Přírodní deodorant vyrobíte ze 3 lžic kokosového oleje, 2 lžic kukuřičného škrobu a 2 lžic jedlé sody. Ke směsi lze přidat i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, který jí dodá příjemnou vůni.

iZdroj fotografie: Pixabay
Z kukuřičného škrobu a sušeného mléka si lze připravit relaxační lázeň

3. Proti růstu plísní

Když jsou chodidla pravidelně vystavena vlhkosti, může se u nich projevit nepříjemné plísňové onemocnění. Není o co stát, protože léčba pak bývá zdlouhavá. Je proto lepší tomuto problému předejít, a to ideálně omezením vlhkosti. Toho lze docílit i pomocí kukuřičného škrobu. Jedná se o účinné a levné řešení. Nasypete kukuřičný škrob do bot, případně ponožek, což má pozitivní vliv na odvod vlhkosti v případě, že se chodidla hodně potí.

4. Pro jemnou pokožku

Naši předkové neměli k dispozici průmyslově vyráběné kosmetické prostředky, jako tomu je v současné době. Proto si pomáhali jinými způsoby, aby zlepšili vzhled svojí pokožky. Jednou z možností, jak docílit jemnější pleti, byla teplá mléčná koupel s přídavkem kukuřičného škrobu.

Připraví se tak, že smícháte 130 g kukuřičného škrobu s 250 g sušeného plnotučného mléka a 110 g jedlé sody. Dobře promícháte a přidáte několik kapek levandulového nebo jiného esenciálního oleje. Do lázně se dává 1 šálek této směsi, která má současně i relaxační účinek.

K čemu doma používáte kukuřičný škrob vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články