Všichni víme, že pesticidy se používají při pěstování zeleniny a ovoce. I když si nakoupíte na trhu, nemůžete si být 100% jisti, že je vše čisté od nebezpečných karcinogenů.
Nejideálnější by samozřejmě bylo, pěstovat si ovoce a zeleninu na vlastní zahradě. To však není pro všechny reálné a navíc si nikdy nevypěstujeme všechno, co zkonzumujeme. Pesticidům se tedy nikdo z nás zcela nevyhne. Proto je důležité ovoce a zeleninu z obchodů nebo trhů důkladně umýt. Čistá voda však rozhodně nestačí.
Pesticidy jsou pro organismus toxické
Pesticidy samozřejmě nejsou pro organismus zdravé. Právě naopak, jde o toxiny, které nám mohou ublížit. Při dlouhodobé konzumaci mohou mít pesticidy negativní vliv na imunitní systém. Upozorňuje na to mimo jiné Světová zdravotnická organizace. Množství pesticidů na potravinách je samozřejmě hlídané. Zkoumáním potravin v ČR se zabývá několik organizací. Nejlépe jsou na tom samozřejmě potraviny z lokální produkce. Pesticidy jsou totiž nutné hlavně kvůli prodloužení délky skladování.
A v kterých plodech instituce objevily nejvíce škodlivých pesticidů? V jablkách, jahodách, broskvích, hroznovém vínu, citrusech a ze zeleniny v listových salátech. Na druhé straně, nejméně pesticidů obsahuje květák a tropické ovoce kromě zmíněných citrusů. Pro odstranění pesticidů můžete použít octový nebo solný roztok ideálně vyrobený z teplé vody. Pomohou však také další speciální roztoky, které vám představíme.
Čištění ovoce a zeleniny
Udělejte si směs vody a jogurtu v poměru 3:1. Tato zdánlivě obyčejná směs dokáže odstranit 98% bakterií. Zelenina a ovoce by měly být v této směsi namočené 10-20 minut. Poté je nutné plody opláchnout čistou vodou. Směs můžete také nalít do láhve s rozprašovačem a zeleninu a ovoce s ní jednoduše postříkat. Poté je samozřejmě opět nutné vše opláchnout čistou vodou. Neméně účinnou směsí je směl lžíce citronové šťávy, sklenice vody a dvou lžíce jedlé sody. Místo sody lze také využít dvě lžičky jablečného džusu.
Pokud víte, že produkt obsahuje vysoké procento pesticidů, zkuste toto: smíchejte výše zmíněné tedy vodu, sodu a jablečný džus. Navíc však přidejte několik kapek extraktu z grapefruitových jadérek. Ovoce a zeleninu namočte do směsi na hodinu. Pokud je to možné tak ovoce a zeleninu navíc oloupejte. Právě slupka obsahuje největší procento pesticidů.