Možná víte, že zázvor je běžnou přísadou v asijské a indické kuchyni. Víte však, že má také léčivé účinky? Pomáhá při zažívacích potížích a nevolnosti.
Nejčastěji používanou částí rostliny je její kořen. Může se jíst čerstvý, v prášku, sušený jako koření, džus nebo olej. Známý je také čajový odvar z kořene zázvoru, který se využívá při nachlazení nebo jako prevence proti němu. Pokud ve své kuchyni nepoužíváte zázvor, je zde osm důvodů, proč byste měli začít!
Problémy s trávením, nevolnost, bolest či zánět
Zázvor obsahuje fenolové sloučeniny, které uklidňují podráždění v zažívacím traktu. Pomáhají vylučovat sliny a žluč a zároveň umožňují hladší pohyb potravy a tekutin v zažívacím traktu. Ve studii zahrnující 24 zdravých subjektů dostali před jídlem 1,2 g práškového zázvoru. Trávení se snížilo o 50%. Pití zázvorového čaje nebo konzumace syrového zázvoru může pomoci při nevolnosti. Zvláště se doporučuje během chemoterapie, těhotenství a ranní nevolnosti.
Kromě toho denní konzumace zázvoru snižuje bolest svalů a to až o čtvrtinu. Bylo také zjištěno, že je zázvor účinný při snižování bolesti během menstruačního cyklu. Pokud tedy trpíte nadměrnými bolestmi, vybavte se na své dny zázvorem a pravidelně popíjejte čaj. Určitě budete menstruaci snášet lépe. Dále je skvělým pomocníkem při osteoartróze. Ve studii s 247 lidmi s osteoartrózou kolene snížil zázvorový extrakt bolest, a tak pacienti byli schopni snížit dávku léků proti bolesti.
Srdce, cholesterol i nádory
Ve studii zahrnující cukrovku typu 2 vědci zjistili, že 2 gramy práškového zázvoru denně snižovaly hladinu cukru v krvi, což vedlo k celkovému snížení o 10% během 12 týdnů. Vysoká hladina cukru v krvi je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby. Konzumací zázvoru lze snížit riziko srdečních onemocnění až o 10%. Ve 45denní studii s 85 lidmi s vysokým cholesterolem vedly 3 g práškového zázvoru konzumovaného denně k významnému snížení hladiny cholesterolu. Vědci se domnívají, že zázvor může pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Látka gingerol, kterou zázvor obsahuje byla studování jako alternativní léčba rakoviny. Výzkum pokračuje, ale zatím bylo zjištěno, že 2 g zázvorového extraktu konzumovaného denně významně snižuje prozánětlivé signální molekuly v tlustém střevě. Navíc zázvor může pomoci fungování mozku. Některé výzkumy naznačují, že antioxidanty, biologicky aktivní sloučeniny v zázvoru, mohou inhibovat zánětlivé reakce, ke kterým dochází v mozku. Ve studii na 60 ženách středního věku bylo zjištěno, že zázvor zlepšuje reakční čas a paměť.