8 obrovských změn, které se stanou s vaším tělem po konzumaci zázvoru

Možná víte, že zázvor je běžnou přísadou v asijské a indické kuchyni. Víte však, že má také léčivé účinky? Pomáhá při zažívacích potížích a nevolnosti.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Nejčastěji používanou částí rostliny je její kořen. Může se jíst čerstvý, v prášku, sušený jako koření, džus nebo olej. Známý je také čajový odvar z kořene zázvoru, který se využívá při nachlazení nebo jako prevence proti němu. Pokud ve své kuchyni nepoužíváte zázvor, je zde osm důvodů, proč byste měli začít!

Problémy s trávením, nevolnost, bolest či zánět

Zázvor obsahuje fenolové sloučeniny, které uklidňují podráždění v zažívacím traktu. Pomáhají vylučovat sliny a žluč a zároveň umožňují hladší pohyb potravy a tekutin v zažívacím traktu. Ve studii zahrnující 24 zdravých subjektů dostali před jídlem 1,2 g práškového zázvoru. Trávení se snížilo o 50%. Pití zázvorového čaje nebo konzumace syrového zázvoru může pomoci při nevolnosti. Zvláště se doporučuje během chemoterapie, těhotenství a ranní nevolnosti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kromě toho denní konzumace zázvoru snižuje bolest svalů a to až o čtvrtinu. Bylo také zjištěno, že je zázvor účinný při snižování bolesti během menstruačního cyklu. Pokud tedy trpíte nadměrnými bolestmi, vybavte se na své dny zázvorem a pravidelně popíjejte čaj. Určitě budete menstruaci snášet lépe. Dále je skvělým pomocníkem při osteoartróze. Ve studii s 247 lidmi s osteoartrózou kolene snížil zázvorový extrakt bolest, a tak pacienti byli schopni snížit dávku léků proti bolesti.

Srdce, cholesterol i nádory

Ve studii zahrnující cukrovku typu 2 vědci zjistili, že 2 gramy práškového zázvoru denně snižovaly hladinu cukru v krvi, což vedlo k celkovému snížení o 10% během 12 týdnů. Vysoká hladina cukru v krvi je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby. Konzumací zázvoru lze snížit riziko srdečních onemocnění až o 10%. Ve 45denní studii s 85 lidmi s vysokým cholesterolem vedly 3 g práškového zázvoru konzumovaného denně k významnému snížení hladiny cholesterolu. Vědci se domnívají, že zázvor může pomoci snížit hladinu cholesterolu.

iZdroj fotografie: Pixabay


Látka gingerol, kterou zázvor obsahuje byla studování jako alternativní léčba rakoviny. Výzkum pokračuje, ale zatím bylo zjištěno, že 2 g zázvorového extraktu konzumovaného denně významně snižuje prozánětlivé signální molekuly v tlustém střevě. Navíc zázvor může pomoci fungování mozku. Některé výzkumy naznačují, že antioxidanty, biologicky aktivní sloučeniny v zázvoru, mohou inhibovat zánětlivé reakce, ke kterým dochází v mozku. Ve studii na 60 ženách středního věku bylo zjištěno, že zázvor zlepšuje reakční čas a paměť.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články