Rakovina lymfatického systému je nebezpečná svou velikostí. Chraňte se prevencí, rozproudit ho není těžké

Co je to vlastně rakovina lymfatického systému, jak vzniká a jak ji lze předejít. Přinášíme vám 9 tipů, jak rozproudit lymfu v těle a udržet si lymfatický systém zdravý.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Lymfom, neboli rakovina lymfatického systému, je nádorové onemocnění, které postihuje i mladé dospělé. Rizikovou skupinu tvoří lidé ve věku 20 – 30 let. Zdravotní sestra se specializací na onkologii Teresa Hagan, Ph.D., dodává, že častěji postihuje muže než ženy. Naštěstí existuje několik způsobů, jak můžeme zdraví lymfatického systému podpořit.

Jak lymfom vzniká

Lymfatický systém je tvořen sítí lymfatických uzlin a cév, a především specifickým typem bílých krvinek, lymfocytů.  Lymfatické uzliny fungují jako filtry, které zachycují a ničí bakterie a viry, aby zabránily šíření infekce. Obvykle tedy lymfatický systém naše tělo chrání, ale za jistých podmínek se lymfocyty mohou stát rakovinnými. Postupně se může nádorové bujení rozšířit do ostatních lymfatických uzlin, případně i do dalších orgánů lymfatického systému, například do sleziny, mandlí či kostní dřeně.

Jaké jsou typy lymfomů

Dva hlavní typy lymfomů jsou Hodgkinův lymfom a non-Hodgkinův lymfom (NHL). Patolog Dr. Thomas Hodgkin v 19. století identifikoval buňky, které se dnes nazývají Hodgkinův lymfom. U pacientů s Hodgkinovým lymfomem se vyskytují velké nádorové buňky nazývané Reed-Sternbergovy (RS) buňky. Lidé s NHL tyto buňky nemají.

Jak udržovat lymfatický systém zdravý

Na rozdíl od krevního oběhového systému, který je poháněn srdcem, lymfatický systém žádný pomyslný motor nemá. Je ale velmi důležité udržovat volný tok lymfy, aby se toxiny a rakovinné buňky neusazovaly na jednom místě, nefixovaly se tam a nezačaly růst. Následující strategie vám mohou pomoci lymfu rozproudit:

1) Sport

Pravidelné cvičení pomáhá udržovat správné fungování celého těla, protože sedavý způsob života je pro nás naprosto nevhodný a nepřirozený. Pro pohyb lymfy je důležitá činnost svalů, jejich síla a tonus. Studie ukazují, že cvičení zvyšuje průtok lymfy 2 až 3krát ve srovnání s klidovým stavem.

iZdroj fotografie: Pixabay

2) Stoj na hlavě

Obrácená poloha celého těla nebo jeho částí umožňuje gravitaci táhnout tekutiny v těle opačným směrem než v normální vzpřímené poloze, a tím stáhnout i lymfu přes uzliny k srdci. K tomu slouží speciální jógové pozice.

3) Hluboké dýchání

S každým nádechem dostáváme kyslík, který vyživuje naši krev. Tlak a svalová stimulace při vědomém hlubokém dýchání však také napomáhají odtoku lymfy. Lymfy je v těle mnohem více než krve, proto je důležité ji rozpohybovat. Kromě toho jsou dechová cvičení pránájámy v józe velmi účinná a mají mnoho pozitivních vlivů na tělo i mysl.

4) Masáž pokožky suchým kartáčem

Před ranní sprchou si jemně přejeďte po rukou a po nohou směrem k srdci suchým kartáčem s přírodními štětinami, abyste zlepšili odtok lymfy. Lymfatické cesty se nacházejí i v hrudníku, proto si dávejte pozor na správný pohyb. Masáž suché pokožky také pomáhá odstraňovat toxiny, které se vylučují z pokožky. Vnější tlak a následná teplá sprcha stimulují odplavení zvenčí i zevnitř.

5) Voda

Mnozí z nás nepijí dostatek čisté (filtrované) vody, a protože lymfa je tekutina, může být při dehydrataci příliš hustá. Pití dostatečného množství vody pokojové teploty a bylinných čajů pomáhá udržovat normální fungování celého těla, zlepšuje trávení i tok lymfy.

iZdroj fotografie: Freepik

6) Masáž

Bylo prokázáno, že lymfatická masáž prováděná vyškoleným terapeutem nebo masérem usnadňuje průtok krve a umožňuje správnou drenáž. Protože chronický stres může přispívat k pomalému fungování lymfatického systému, může masáž pomoci snížit stres a svalové napětí.

7) Jód

Nedostatek této důležité živiny je velmi častý a může mít za následek špatný průtok lymfy a poruchy funkce štítné žlázy. Himálajská sůl a mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem jódu, který pomáhá tělu zbavovat se toxinů.

8) Červené potraviny

Červené barvivo v granátových jablcích, třešních, červených hroznech, červené řepě, bobulovinách a dalších červených potravinách obsahuje fytonutrienty včetně antioxidantů, které stimulují lymfu.

9) Zdravá strava

To, co jíte, přímo ovlivňuje každou buňku vašeho těla. Vyhýbání se zpracovaným potravinám, které obsahují syntetické chemikálie a další toxiny, výrazně snižuje zátěž lymfatického systému. To, s čím se lymfa nedokáže vypořádat, zůstane v těle a časem povede ke vzniku různých onemocnění. Lymfa se kvůli zbytkovým toxinům zahušťuje, což ztěžuje jejich vyplavování z těla. Plnohodnotné přírodní potraviny, zejména syrové bio ovoce a zelenina, obsahují potřebné živiny bez škodlivých prvků.

Jak udržujete svůj lymfatický systém v kondici vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články