Jak se zbavit vdovského hrbu (kohoutku)? Nejedná se jen o estetickou záležitost – způsobuje bolest a narušuje krevní oběh

Lidské tělo není vždy dokonalé. Viditelným estetickým nedostatkem bývá hrbení, které vzniká u mladých osob stejně jako u starých.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O kyfóze hovoříme tehdy, když na páteři dochází k mimořádně velkému zakřivení smětem ven a dozadu v oblasti hrudní a křížové. Může se jednat o důsledek degenerativní nemoci plotének, zranění, vývojové abnormality i osteoporózy. Vzniká tak viditelný hrb. Lékař Eellan Sivanesan, MD je odborníkem na minimálně invazivní techniku léčby páteře.

Proč vzniká vdovský hrb

Kyfóza se může vyvinout i vlivem stárnutí organismu. To lze říct i o vdovském hrbu, který se projevuje akumulací tuku v oblasti sedmého krčního obratle. Vyskytuje se u mužů i žen a na vině bývá špatné držení těla, nadváha, užívání některých léků nebo hormonální nerovnováha. Čím dříve se s léčbou vdovského hrbu začne, tím lépe. Je však třeba odstranit především příčinu, která vyvolává patologickou změnu na páteři.

Menopauza v hlavní roli

Po nástupu menopauzy se zvyšuje tvorba estrogenu po dobu jednoho až dvou let, pak jeho koncentrace prudce klesá. Hladina testosteronu zůstává konstantní. Výsledkem je, že do tří let po nástupu menopauzy se tuk u žen začne ukládat podle mužského typu, a to především v horní části zad, krku a končetinách.

Vzácné příčiny vdovského hrbu

Jestliže má některý příbuzný tukovou zásobu pod sedmým obratlem, je pravděpodobné, že ji po něm také zdědíte. Další příčinou vzniku vdovského hrbu je nedostatek vápníku v kostní tkáni nebo osteochondróza krku s ukládáním soli. Na vině ale může být i svalové napětí v horní části zad, dlouhodobá práce na počítači nebo Itsenko-Cushingova choroba.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vdovský hrb vzniká i v důsledku obezity nebo nadváhy

Léčba vdovského hrbu

Vdovský hrb u žen v menopauze se léčí obvykle hormonální substituční terapií. Vhodná je i konzumace stravy s nízkým obsahem tuků a snížení nadváhy. Pokud tyto metody nepřinesou kýžený výsledek, je možné použít i liposukci k odstranění přebytečných tukových zásob v oblasti sedmého obratle. Pomáhají také doplňky stravy s vitamínem D, v případě osteochondrózy léky na zvýšení obsahu vápníku v krvi.

Na vdovský hrb pomůže i cvičení

  • Lehněte si na břicho, ruce předpažte a roztáhněte je v pravém úhlu od těla. Pak ruce zvedněte z podlahy a snažte se spojit k sobě lopatky. V poloze vytrvejte 5 sekund a ruce opět vraťte na podlahu. Několikrát cvik opakujte.
  • Položte se na záda, vydechněte a pevně zatlačte záda na podlahu. Vytrvejte tak asi 15 sekund a pak uvolněte. Cvičení opakujte 2 až 3krát.

Jak se vám daří bojovat s projevy stáří?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články