Správná konzumace klíčků podporuje hubnutí a je zdraví prospěšná

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a vyvážené stravování, možná už jste o tomto malém zázraku slyšeli. Řeč je o klíčcích.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Vypadají nenápadně, avšak jejich účinky vás možná překvapí. Kromě jiných účinků na zdraví jsou skvělým pomocníkem při hubnutí.

Přínos klíčků pro naše zdraví

Klíčky jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Díky tomu, že poskytují nasycení jsou doporučovány při potížích s přejídáním a při hubnutí. Kromě bílkovin obsahují vlákninu, vápník ale i mnoho vitamínů, minerálů a enzymů. Dokonce pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, což pomáhá při předcházení cukrovky nebo zlepšení jejího stavu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Klíčky mají v jídelníčku mnoho možností využití

Klíčky vám mohou pomoct i v boji se zvýšeným cholesterolem. Některé druhy klíčků totiž pomáhají snižovat jeho hladinu. Zároveň je zdrojem vitamínu C, který je velmi důležitý pro naši imunitu. Zařazením této superpotraviny do jídelníčku zkrátka svému tělu rozhodně prospějete.

Druhy klíčků, které se hodí do dietního plánu

Je ověřeno, že klíčky pomáhají redukovat chuť k jídlu. Nasytí nás, a tím snižují příjem potravy. Jsou tedy hojně doporučovány při hubnutí. Navíc jsou extrémně nízkokalorické a mají nízký obsah tuku. Naopak nám dodají mnoho vlákniny a potřebných bílkovin. Při hubnutí se nejvíce doporučují tyto druhy:

  • klíčky fazole mungo
  • výhonky alfalfa neboli klíčky vojtěšky
  • čočkové klíčky
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Zařaďte do jídelníčku klíčky. Vaše zdraví vám poděkuje

Co můžete z klíčků připravit

Klíčky můžete jíst v syrovém i lehce vařeném stavu. Nejčastěji jsou přidávány například do salátů, aby navýšily nutriční hodnotu a podíl vlákniny.  Můžete ale vyzkoušet čočkové klíčky na indický způsob s kari a masala kořením jako přílohu. Přidat je můžete ale i do některých klasických jídel. Příkladem je třeba zeleninové rizoto nebo sendvič. V přípravě klíčků se kreativitě meze nekladou. Vyzkoušejte, nové recepty nebo přidejte klíčky do těch starých a oblíbených.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články