Papriky kapie byly označeny za nebezpečnou potravinu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tak učinila po odběru vzorku na přítomnost pesticidů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno varovala, že při kontrole v prosinci odhalila nebezpečnou papriku. Pokud jste si tedy kupovali papriky kapie, možná jste si i vy koupili nevyhovující potravinu. Byl u ní překročen limit pro zbytky pesticidů, které jsou ve vysoké míře pro člověka toxické. Nicméně stále probíhají studie, aby se odhalily všechny účinky této látky.
Nebezpečná kapie
Za nebezpečnou potravinu byly označeny papriky kapie s číslem šarže L4807 původem z Albánie. Vzorek odebírala Státní zemědělská a potravinářská inspekce 4. 12. 2023 v obchodním řetězci Kaufland Česká republika v. o. s. v Rokycanech. V potravině byl téměř trojnásobně překročen maximální limit pesticidu buprofezinu, jak upozornil web PotravinyNaPranýři. Proto byl výrobek označen za nebezpečný.
Co je buprofezin?
Buprofezin je insekticid používaný v zemědělství k postřiku zeleniny. Může se používat i k postřiku okrasných rostlin proti molicím. Podle webu NIH je buprofezin považován pro lidi za bezpečný, nesmí se mu ale nadměrně vystavovat. Přesto studie dále probíhají. Na myších bylo zjištěno, že je buprofezin pro savčí tkáně toxický a ničí především játra a ledviny.
Ovoce a zeleninu z krámu umyjte
Používání různých insekticidů a chemických postřiků je hlavní důvod, proč jsou lidé nabádáni, aby si ovoce i zeleninu z obchodu před konzumací pečlivě umyli pod tekoucí vodou. I my jsme psali o tom, že i bobulovité ovoce je nutno umývat. Někteří lidé dokonce odstraňují u ovoce slupku v domnění, že se tak ochrání před chemikáliemi. Na druhou stranu se tak zase ochuzují o ty nejlepší a nejzdravější látky, které se v ovoci ukrývají přímo v tenké vrstvě těsně pod slupkou. O tom, zda loupat nebo neloupat, jsme na JakZdravě také psali.
Máte papriky doma? Vyhoďte je
Pokud máte tyto papriky ještě doma, vyhoďte je. Vzhledem k datu spotřeby je budete pravděpodobně muset hledat pod vysokou vrstvou plísně. Varování o nebezpečných potravinách přicházejí se zpožděním, protože než proběhne kontrola, odběr vzorku, jeho vyhodnocení a obeznámení veřejnosti, uplyne mnoho vody.