Je nezbytný pro správné fungování srdce, nervů i svalů, proto může mít jeho nedostatek závažné následky. Toto jsou první příznaky, kterými se projevuje.
Málokdo to ví, ale nedostatek draslíku by se neměl ignorovat. Draslík hraje důležitou roli při správném fungování organismu. Doktor Graham Rogers, M.D vysvětluje, že draslík je důležitý elektrolyt pro fungování nervových a svalových buněk, zejména pro svalové buňky srdce. Jeho snížená hladina by se proto neměla brát na lehkou váhu. Naštěstí existuje několik varovných signálů, které vás mohou na úbytek množství draslíku upozornit. Těchto 6 příznaků patří mezi první známky poklesu hladiny draslíku v těle:
Celková únava
Jedním z příznaků nedostatku draslíku v těle je celková únava. Pokud se tedy cítíte unavení, přestože jste nevykonávali nadměrnou fyzickou práci, může to také znamenat nedostatek draslíku. Správné fungování buněk v těle je spojeno s dostatečnou hladinou draslíku, a pokud je jeho hladina snížena, může to mít negativní vliv na správné fungování orgánů a buněk.
Neustálý pocit nadýmání
Nadýmání způsobené solí může být také způsobeno nedostatkem draslíku, protože tělo se snaží normální hladinu sodíku regulovat.
Pocit brnění a mravenčení
Nedostatek draslíku v těle může ohrozit zdraví nervů. Pokud máte nízkou hladinu draslíku, můžete mít pocit, jako by vás někdo píchal jehličkami
Zácpa
Nedostatek draslíku v těle může omezit normální tělesné funkce a může také zpomalit trávicí procesy. Dále může způsobovat křeče, nadýmání a zácpu. Příčinou nadměrného tlaku v břiše však není jen nedostatek draslíku. Zácpu může způsobovat i řada potravin.
Vysoký krevní tlak
Negativní účinky sodíku jsou minimalizovány draslíkem. Pro kontrolu krevního tlaku je proto velmi důležité jíst potraviny bohaté na draslík.
Bušení srdce
Nedostatek draslíku v těle může mít vliv i na zdraví srdce. Může také vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu a bušení srdce. Může také ovlivnit koordinované a rytmické stahy, které jsou regulovány elektrickými impulsy. Proto je obzvláště důležité, pokud chcete předcházet srdečním onemocněním, mrtvici a infarktu, aby mělo vaše tělo draslíku dostatek.
Zdroje draslíku
Draslík je obsažen v mnoha potravinách, zejména v ovoci, zelenině a rybách. Většina zdravotních odborníků se shoduje na tom, že optimální množství draslíku je 3 500 až 4 700 mg denně. Níže uvádíme, kolik draslíku můžete získat z konzumace 100 gramů potravin obsahujících tento minerál:
- Řepa, vařená: 909 mg
- Batáty, pečené: 670 mg
- Fazole pinto, vařené: 646 mg
- Bílé brambory, pečené: 544 mg
- Žampiony Portobello, grilované: 521 mg
- Avokádo: 485 mg
- Sladké brambory, pečené: 475 mg
- Špenát, vařený: 466 mg
- Kapusta: 447 mg
- Losos, vařený: 414 mg
- Banány: 358 mg
- Hrách, vařený: 271 mg
Volně prodejné doplňky stravy nejsou vhodným způsobem, jak zvýšit příjem draslíku. Jejich obsah draslíku je totiž limitován na 99mg, což je podstatně méně, než kolik draslíku získáte konzumací výše uvedených potravin.
Jak doplňujete hladinu draslíku vy?