Starý recept jen ze 3 ingrediencí, který by měl znát úplně každý. Ničí průjem, čistí krev a zlepšuje imunitní systém

Borůvky mají báječné účinky na zdraví. Připravte si z nich chutný sirup, který vám dokáže posílit imunitu, zastavit průjem a pročistit krev.

Borůvky na pařezu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Bobulovité ovoce je mimořádně zdravé stejně jako sirupy, které se z něj dají vyrobit. Dnes bude řeč o borůvkách, které jsou zdravé pro celé tělo a pomáhají léčit tam, kde se vyskytnou nějaké problémy. Ze všech druhů ovoce mají nejlepší antioxidační schopnosti, protože obsahují nejvyšší obsah flavonoidů.

Zdravotní účinky borůvek

Borůvky, jak předeslal web Healthline, chrání imunitní systém a buňky před poškozením oxidačním stresem. Také pomáhají zlepšovat kardiovaskulární systém, pečují o kvalitu a zdraví cév a čistí krev. Díky antioxidantům omlazují organismus a dodávají energii. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Díky beta-karotenu zlepšují vidění. Jsou vhodnou potravinou při průjmu, střevních potížích i problémech se zažíváním.

Pravidelná konzumace borůvek dokáže snižovat cholesterol a zvyšovat počet červených krvinek. Jak udává WebMD, pomáhají k přirozené detoxikaci, působí preventivně proti nachlazení a mají léčivé účinky na kůži i na vlasy. Pomáhají také ženám, které mají problém s měsíčky, ať už se jedná o bolesti nebo silné krvácení. V tomto ohledu je ale ještě lepší řebříček, o kterém jsme na JakZdravě v této souvislosti psali.

Žena držící misku s borůvkami iZdroj fotografie: Freepik
Borůvky jsou nejzdravější bobulovité ovoce.

Recept na borůvkový sirup

Co budete potřebovat?

  • 1 kg borůvek,
  • 500 g cukru,
  • 1 litr vody
  • a citronovou šťávu.
pesticidy

Jak spolehlivě odstranit nebezpečné pesticidy z kupovaného ovoce a zeleniny

Postup přípravy receptu:

  1. Umyjte a usušte borůvky.
  2. Nyní borůvky mírně rozmačkejte, ale tak, aby vám nevznikla kaše.
  3. Přidejte cukr a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
  4. Přikryjte utěrkou a nechte 24 hodin stát. Během této doby několikrát promíchejte, aby se cukr lépe rozpustil.
  5. Po uplynutí doby vařte při nízké teplotě. Jakmile směs začne probublávat, nechte ji 15 minut vařit a poté odstraňte ze sporáku.
  6. Nechte vychladnout.
  7. Mírně vychladlou šťávu přeceďte přes gázu.
  8. Sirup nalijte do sterilizovaných lahví a dobře uzavřete, aby se vám nezkazil. Případně ho můžete pasterizovat.
  9. Nechte vychladnout lahve při pokojové teplotě a uložte do lednice.

Pro zdraví jsou užitečné také bobule dřínu, o kterých psala naše redakce již dříve.

Jak využíváte borůvky pro zdraví vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články