Naléhavé: Kdo má doma Junior, musí ho bez váhání vyhodit. Tohle v něm při inspekci našli

V obchůdku na Hané prodávali zkažený zapáchající Junior. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jej naštěstí okamžitě stáhla, nyní varuje veřejnost.

zvracení i Zdroj fotografie: iStock
                   

Při nedávné inspekci byly Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zjištěny nepřijatelné a potenciálně škodlivé vlastnosti potraviny, které ohrožují lidské zdraví. Jednalo se o krájený nebalený salám Junior, který prodávali v obchůdku v Určicích v západní části Hané. Pokud jste tento salám zakoupili, rozhodně jej nekonzumujte, varuje SZPI na svých stránkách PotravinyNaPranýři

Junior jevil očividné známky kažení

Při nedávné kontrole v Potravinách na fajce v obci Určice byl inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce zajištěn nevyhovující Junior. Během inspekce bylo zjištěno, že výrobek Junior vykazoval známky kažení. Silně zapáchal a jeho povrch byl lepkavý. Salám byl již v době kontroly měsíc prošlý. Tato potravina se nepovažuje za bezpečnou k jídlu a inspektoři jej tedy označili za nebezpečnou potravinu.

Rádi bychom vám také připomněli důležitost alespoň vizuální a čichové kontroly nebalených výrobků, které kupujete. Pokud se vám na zboží cokoli nepozdává, nekupujte jej a vyberte si výrobek jiný. Kazící se potraviny vám mohou přinejmenším způsobit nepříjemné zažívací obtíže a za riziko proto rozhodně nestojí. Závadné mohou být samozřejmě i balené potraviny, jak jsme již dříve na JakZdravě také informovali. I zde je tedy opatrnost na místě.

salmonela iZdroj fotografie: Depositphotos
Salmonela je velmi nepříjemné onemocnění, může být i život ohrožující

Zkažený salám může způsobit celou řadu problémů

Konzumace zkaženého salámu může mít různé negativní dopady na zdraví. Konkretní problémy se odvíjejí jednak od vašeho celkového zdravotního stavu, ale především od  závažnosti zkažení a typu mikroorganismů v salámu. Zkažený salám může obsahovat patogenní bakterie, jako jsou Salmonella, E. coli nebo listerie, které mohou způsobit zažívací potíže, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha.

Syrová kuřecí křídla

Nachází se v potravinách a v Česku řádí každý rok: Salmonela se projevuje průjmem, zimnicí a zvracením

Pokud salám obsahuje škodlivé bakterie, může dojít k alergické reakci na toxiny či k otravě. Symptomy otravy potravinami zahrnují horečku, bolesti hlavy a svalů a celkovou slabost. Některé bakterie mohou vést k bakteriálním infekcím, které vyžadují lékařskou péči a antibiotika. Pokud tedy máte podezření, že jste snědli zkažený salám a začnete pociťovat jakékoli neobvyklé symptomy, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. 

Jak kontrolujete kvalitu potravin před nákupem?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články