Nedostatek železa může mít vážné následky. Pokud vás trápí typické příznaky vplývající z nedostatečného zásobení buněk kyslíkem, konzultujte je s lékařem.
Železo je nezbytný minerál, který hraje mimo jiné zásadní roli při tvorbu hemoglobinu. Lékařka Judith Marcin, M.D. vysvětluje, že pokud tělo nemá dostatek hemoglobinu, nedostává se buňkám kyslík, což vede k nepříjemným symptomům, jako je dušnost či velká únava. Nedostatek železa může mít vážné následky, v případě pochybností se objednejte k lékaři a nechte si hladinu minerálů změřit. Doplnit jej můžete stravou, v případě nutnosti i potravinovými doplňky.
Nedostatek železa se projevuje mnoha příznaky
Jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, nedostatek železa se projevuje mnoha různými symptomy, které není radno podceňovat. Mezi ty typické patří zejména dušnost, a to i při lehké aktivitě, bolesti hlavy, které pramení z nedostatečného zásobení mozku kyslíkem a nepřekonatelná únava. Lékařka Megan Soliman, MD dodává, že u osob trpících nedostatkem železa se také objevuje:
- bledá kůže
- bušení srdce
- poškození, lámavost a suchost vlasů, kůže či nehtů
- syndrom neklidných nohou
- problémy v dutině ústní, jako jsou například afty či vředy
- podivné chutě (například na omítku či hlínu)
Pestrá strava vám zajistí dostatek všech živin
Pokud se stravujete zdravě a pestře, neměli byste mít za normálních okolností s nedostatkem železa ani jiných minerálů problém. Vyšší potřebu železa mají obecně ženy (potřebují železa i dvojnásobně více než muži, v těhotenství ještě více) a děti a dospívající. Problém může nastat i u vegetariánů či lidí, kteří drží omezující diety.
Železo lze samozřejmě tělu dodat i doplňky stravy, s těmi ale buďte opatrní, jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, předávkování železem může mít fatální následky. Užívejte tedy doplňky stravy jen po poradě s lékařem a při mírném nedostatku se raději spolehněte na potraviny, které železo přirozeně obsahují. Mezi ty patří dle redaktorů Novinek například kokos, mák, petržel, čočka, vejce a samozřejmě vnitřnosti (zejména játra) a hovězí maso.