Jak se chovat při nebezpečné otravě jídlem: Dodržení zásad rozhoduje o trvalých následcích

Otrava jídlem je velmi nepříjemná záležitost. Bohužel se jí čas od času nevyhne nikdo. Lékař vysvětluje, co přesně otravu způsobuje a jak zmírnit její příznaky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K otravě jídlem obvykle dochází při kontaminaci potravin nebo pitné vody patogenními mikroorganismy. Ačkoli je otrava jídlem nepříjemná, je poměrně častá. Poté, co se u vás projeví nejsilnější příznaky otravy jídlem, jako je zvracení, průjem a žaludeční nevolnost, doporučuje zkušený lékař Kevin Martinez, M.D. nechat žaludek odpočinout a několik hodin se zcela vyhýbat jídlu a pití.

Zůstaňte hydratovaní

Příjem tekutin je zásadní pro to, abyste tělu pomohli bojovat s následky otravy jídlem. Zvracení a průjem mohou způsobit dehydrataci, proto ze začátku pijte vodu jen po lžičkách, po několika hodinách zařaďte iontové nápoje. Sportovní nápoje, které obsahují elektrolyty, jsou nejlepším způsobem, jak v tomto období zabránit dehydrataci. Mezi další doporučené tekutiny patří např.:

  • limonády bez kofeinu, jako je Sprite, 7UP nebo zázvorové pivo.
  • čaj bez kofeinu
  • kuřecí nebo zeleninový vývar

Jezte nevýrazná jídla

Když cítíte, že byste mohli být schopni zvládnout jídlo, jezte potraviny, které jsou šetrné k vašemu žaludku a trávicímu traktu. Držte se nevýrazných potravin s nízkým obsahem tuku a vlákniny:

  • banány
  • obiloviny
  • vaječné bílky
  • med
  • ovesné vločky
  • brambory, včetně bramborové kaše
  • rýže
  • chléb
  • toasty
  • jablečná šťáva
iZdroj fotografie: Freepik

Vyzkoušejte přírodní prostředky

Během otravy jídlem je důležité, aby vaše tělo postupovalo podle své přirozené reakce, aby se pročistilo a vyčistilo trávicí trakt a zbavilo se škodlivých bakterií. Proto volně prodejné léky proti průjmu nejsou dobrým způsobem léčby otravy jídlem. Dokud jsou vaše příznaky silné, můžete zkusit pít zázvorový čaj, který zklidňuje žaludek. Jakmile se budete cítit dobře, je vhodné obnovit střevní mikroflóru přírodními jogurty nebo probiotiky.

Další tipy při otravě jídlem

  • Odložte čištění zubů alespoň o hodinu. Žaludeční kyseliny vyloučené při zvracení mohou poškodit zubní sklovinu a čištění zubů bezprostředně po zvracení může sklovinu ještě více narušit. Místo toho si vypláchněte ústa směsí vody a jedlé sody.
  • Sprchování vám pomůže očistit tělo od nezdravých bakterií. Měli byste také dbát na dostatek odpočinku.

Jakým potravinám a nápojům se vyhnout

Vaše tělo je již v ofenzivě a vyhání patogeny způsobující otravu jídlem. Neposkytujte jim další munici a vyhýbejte se potravinám, které onemocnění způsobily. Dále se vyhýbejte potravinám, nápojům a látkám, které jsou náročné na žaludek, jako např.:

  • alkohol
  • kofein, který je obsažen v nápojích, jako jsou limonády, energetické nápoje nebo káva
  • kořeněná jídla
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny
  • mléčné výrobky
  • tučné potraviny
  • smažená jídla
  • nikotin
  • ochucené potraviny
  • ovocné šťávy
iZdroj fotografie: Freepik

Co otravu jídlem způsobuje

Většinu onemocnění z potravin způsobuje pět patogenů. Těmito patogeny jsou:

  • Norovirus. Běžně se vyskytuje v ústřicích, ovoci a zelenině.
  • Salmonela. Může se objevit ve vejcích, mase a mléčných výrobcích.
  • Clostridium perfringens. Můžete jej nalézt v mase a drůbeži.
  • Campylobacter. Vyskytuje se v nedostatečně tepelně upraveném mase a kontaminované vodě.
  • Staphylococcus. Může být přítomen v živočišných produktech, jako je smetana, vejce a mléko.

Kdy vyhledat pomoc lékaře

Příznaky otravy jídlem obvykle netrvají déle než 48 hodin. Pokud průjem trvá déle než 3 dny, je čas zavolat lékaře. Pamatujte, že závažné příznaky, jako je krvavá stolice, závratě, svalová slabost a silné žaludeční křeče, je třeba brát vážně. Nečekejte, až tyto příznaky odezní a navštivte lékaře.

Co byste poradili na zmírnění příznaků otravy jídlem vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články