Používáte formy na pečení? Raději se jim vyhněte, tento produkt skončil během kontroly katastrofálně

Silikonové formy na pečení představují velké riziko pro lidské zdraví. Podle hygienické inspekce by neměly být vystavovány příliš vysokým teplotám.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud doma používáte silikonové formy na pečení, pak byste měli co nejdříve přestat. Tato oblíbená pomůcka do kuchyně totiž nedávno prošla kontrolou hygienické inspekce, která nařídila její okamžité stažení z trhu. Ačkoli se jedná o velmi dobré pomocníky při pečení, díky kterým si snadněji připravíte dlouhou řadu dezertů, bude lepší, když si zakoupíte normální pevné formy. Ochráníte tím své zdraví a pokrmy budou chutnat ještě lépe. 

Silikonové formy mohou napáchat velké zdravotní škody 

Ačkoli se silikonové formy mohou zdát na první pohled zcela neškodné, jedná se o materiál, který může mít závažné zdravotní následky na lidský organismus. Nejde ovšem o to, že byste ho mohli sníst nebo vám ublížil zevně, ale o chemické látky, které se z nich mohou uvolňovat během vystavení vysokým teplotám. Tuto skutečnost zkoumaly hygienické inspekce z 10 evropských zemí, včetně České Republiky a, bohužel, výsledky nepřinesly nic dobrého. 

Většina inspektorů se zaměřila na několik různých druhů silikonových formiček na pečení, které posléze nechaly projít laboratorními testy. Dohromady se tak při zkoumání sešlo 44 vzorků, z nichž některé byly zakoupeny v kamenných prodejnách, zatímco jiné prostřednictvím internetových obchodů (včetně dobře známých zprostředkovatelů, jako je Amazon nebo čínský AliExpress). Na webu JakZdravě jsme také psali o rizicích, které s sebou nese ochutnávání syrového těsta před jeho pečením. 

Na vině je především únik těkavých látek 

Jakmile inspektoři dali dohromady všech 44 vzorků, nechali každý z nich zahřát na 100 stupňů Celsia a poté sledovali tři parametry. Hlavním z nich však bylo měření celkového množství těkavých látek, které se po zahřátí na vysoké teploty uvolňovalo ze silikonového materiálu do připravené směsi či jiné potraviny uvnitř formičky – a to rovnou třikrát, aby byly zjištěny co nejpřesnější údaje. Poté následoval test rozpustnosti a emisních norem. 

Formy na pečení iZdroj fotografie: Depositphotos
Silikonové formy představují vážné riziko pro lidské zdraví

Ve většině případů bylo u silikonových formiček zjištěno, že při jejich opakovaném používání stoupá množství unikajících chemických látek, které představují velké riziko pro lidský organismus. Jednalo se zejména o bisfenol A, primární aromatické aminy, ftaláty a další změkčovadla, antioxidanty nebo také UV filtry. Všechny tyto složky mohou při nadměrném příjmu vážně poškodit některé orgány a zanášet lymfatický systém těla. 

lymfatický systém

Když je lymfatický systém nasycen: První příznaky, kterým musíte věnovat pozornost

Hygienická inspekce proto nyní apeluje na každou domácnost, aby se tohoto výrobku okamžitě zbavila a přestala ho používat. Stejně tak není dobré ho ani kupovat znovu, protože, jak vyšlo prostřednictvím testů najevo, silikonové materiály nejsou pro lidské zdraví zcela bezpečné. Tuto skutečnost potvrzuje také web Healthline, podle kterého může vést interakce tohoto materiálu s tělem k řadě nepříjemných vedlejších účinků. 

Jak často používáte formičky na pečení vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články