Česnek a med – tato kombinace má opravdu silný léčivý účinek. I samy o sobě jsou tyto ingredience silnými přírodními léky, natož když spojí své síly.
Česnek patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům vůbec. Od starověku se používá k léčbě různých zdravotních neduhů, stejně tak jako se používá v kuchyni pro vylepšování chuti jídel. Nejvíce zdraví prospěšných látek má česnek v syrovém stavu, ideálně ještě nadrcený. Jeho účinky se dají násobit tím, že ho smícháte s dalšími ingrediencemi. Co ale takový česnek umí?
Proč jíst syrový česnek
Konzumace česneku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak i vysoký cholesterol. Má pozitivní účinky na kardiovaskulární sytém, předchází nemocem srdce a infarktu. Také pečuje o stěny cév a zabraňuje rozvoji aterosklerózy. Kromě toho, jak potvrzuje také web Healthline, zlepšuje imunitu a chrání tak před chřipkou, nachlazením, průjmem, plísněmi i horečnatými onemocněními. Je prospěšný jako podpůrná léčba osteoartrózy, zvětšené prostaty a cukrovky.
Jak správně jíst česnek
Syrový česnek obsahuje alicin. To je hlavní aktivní látka, která se při vaření ztrácí. Proto je nejlepší syrový česnek před konzumací rozdrtit a nechat ho ležet volně na vzduchu asi tak 15 minut. Alicin se tak lépe uvolní a vaše tělo ho lépe využije. Doporučuje se konzumovat česnek na lačný žaludek, aby došlo k lepší absorpci živin. Nejezte ale více než 3 stroužky denně. I česnekem se dá předávkovat a mohli byste si způsobit otravu česnekem, o které naše redakce již dříve informovala.
Spojení česneku a medu
Pokud smícháte umletou půlku (maximálně 1 stroužek) česneku s polévkovou lžící medu, získáte tak spojení dvou silných přírodních antibiotik. Dietetička a zdravotní sestra Jerlyn Jones považuje med za skvělý zdroj energie, který podporuje celkové zdraví a zlepšuje imunitu. Med má ještě mnoho dalších skvělých účinků na zdraví, o kterých si můžete přečíst na JakZdravě.