Černý bez je skutečným darem přírody. Pomůže se vším, na co si vzpomenete –⁠ od bolesti hlavy a zubů po rozšířené záněty

O výhodách černého bezu věděli již staří Egypťané, kteří jej hojně využívali k léčbě řady zdravotních problémů. Zde se můžete seznámit s jeho největšími přínosy.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Černý bez si pro své skvělé zdravotní přínosy již dříve oblíbilo mnoho zastánců tradiční a alternativní medicíny. V dnešní době se povědomí o jeho blahodárných schopnostech již rozšířilo do velké většiny celého světa, kde je hojně využíván především jako doplněk stravy k léčbě nachlazení, chřipek a jiných, méně závažných onemocnění. Jak ovšem říká odbornice Elise Mandl, tato rostlina je zasyrova jedovatá, a proto by měl každý, kdo ji chce použít, přesně vědět, jak s ní správně manipulovat (jedovaté jsou totiž také její listy a kůra).

Černý bez je před konzumací třeba vždy tepelně upravit 

Bobule černého bezu jsou stejně jako jeho kůra a listy jedovaté. Ještě než se jej proto rozhodnete konzumovat, měli byste ho tepelně upravit. Poté s ním můžete nakládat jakkoliv uznáte za vhodné, ovšem v tradiční medicíně to byla především kůra, která se používala jako diuretikum a projímadlo, listy, které tlumí bolest, otoky, záněty a stimulují tvorbu moči, a samozřejmě plody, které lze použít k léčbě chřipky, infekcí, bolestí hlavy, zubů a nervů. Níže se můžete podívat na ty nejzajímavější přínosy, které tato rostlina přináší: 

Má vysoký obsah živin

Černý bez je nízkokalorická potravina, která se může chlubit bohatou zásobou zdraví prospěšných živin. Pouze jeden šálek nezpracovaných plodů obsahuje 52 miligramů vitmaínu C (57 % denní potřeby), 10 gramů vlákniny (36 % denní potřeby), fenolické kyseliny, flavonoidy, kvercetin, kaempferol, isorhamnetin a antokyany. 

Zlepšuje příznaky nachlazení a chřipky

Výtažky a nálevy z květů černého bezu pomáhají snižovat závažnost a délku trvání chřipky a komerční přípravky z této rostliny pomáhají s léčbou nachlazení. Sirup, tablety a jiné prostředky, které jej obsahují, můžete zakoupit téměř v každé lékárně nebo si je v případě nálevu připravit sami doma.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Má vysoký obsah antioxidantů

Květy, plody a listy černého bezu jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před infekcemi, působením volných radikálů a které zlepšují obranyschopnost imunitního systému. Je ovšem důležité zmínit, že tepelné zpracování nebo odšťavňování této rostliny může její antioxidační aktivitu snižovat. 

Je prospěšný pro zdraví srdce  

Černý bez může mít pozitivní účinky na některé ukazatele zdraví srdce a cév. Již mnoho odborníků poukázalo na to, že šťáva z této rostliny pomáhá snižovat hladinu tuku a špatného cholesterolu v krvi. Kromě toho bez obsahuje bohaté množství antioxidantů, které snižují riziko srdečních onemocnění, a také stimulují hladinu cukru v krvi.  

Zdravotní rizika a vedlejší účinky

Přestože černý bez přináší slibné, zdraví prospěšné účinky, jsou s jeho konzumací spojena také některá nebezpečí – kůra, nezralé plody a semena totiž obsahují malé množství látek známých jako lektiny, které mohou při nadměrné konzumaci způsobit žaludeční potíže. Kromě toho tato rostlina obsahuje látky zvané kyanogenní glykosidy, které mohou za určitých okolností uvolňovat nebezpečný toxin zvaný kyanid. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Před konzumací černého bezu je proto důležité plody vždy tepelně zpracovat (nejlépe vařením), přičemž byste z nich měli vždy odstranit kůru a listy. Pokud ovšem sáhnete po komerčních přípravcích, nemusíte se ničeho bát – v takovém případě je totiž bez dostatečně upraven, aby byl pro vaše tělo co nejlépe přijatelný 

Jak často konzumujete černý bez vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články