Citron patří mezi nejzdravější ovoce, a proto by neměl chybět ani ve vašem jídelníčku. Jeho pravidelná konzumace výrazně podporuje některé funkce těla.
Citrony jsou kyselé ovoce, které je známo pro svou jedinečnou chuť a aroma. Jejich konzumace je však spojována také s mnoha zdravotními přínosy, neboť obsahují vysoké množství vitamínu C, vlákniny a různých prospěšných rostlinných látek. Právě tyto živiny jim totiž dodávají řadu užitečných vlastností, jako je zejména podpora srdce, regulace hmotnosti a zdraví trávicího traktu – mimo to pak podle Helen West také skvěle čistí organizmus, a pokud jej vypijete na lačný žaludek, skvěle nastartuje váš metabolismus.
1) Podpora zdraví srdce
Citrony jsou dobrým zdrojem vitamínu C (zhruba 51 % doporučené denní dávky pro dospělého na jeden kus), který pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, včetně infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Není to však pouze tento vitamín, který hraje důležitou roli, ale také vláknina a další obsažené rostlinné sloučeniny – ty mimo jiné snižují hladinu cholesterolu v krvi, což je další problém zvyšující riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Abyste získali maximální účinek, je dobré jíst citrony na denní bázi.
2) Regulace hmotnosti
Citrony jsou často spojovány také s účinnějším hubnutím, a to hned z několika důvodů. Jejich konzumace totiž dodává tělu rozpustnou pektinovou vlákninu, která se rozpíná v žaludku a pomáhá tak člověku cítit se déle sytý – je ovšem vhodné pít je ve formě vymačkané šťávy, a to nejlépe v kombinaci s horkou vodou, ráno a na lačný žaludek. Stejně tak je důležité zmínit, že rostlinné sloučeniny pomáhají předcházet přibývání na váze a vzniku obezity. Vědci však vyžadují k potvrzení těchto skutečností další výzkumy.
3) Prevence ledvinových kamenů
Ledvinové kameny vznikají, když se v tomto párovém orgánu začnou hromadit a krystalizovat odpadní produkty, což může mít závažné dopady na vaše zdraví. Kyselina citronová, která je obsažena v citronech, však pomáhá předcházet tomuto problému. Je to především proto, že zvyšuje objem a kyselost moči, čímž vytváří méně příznivé prostředí pro rozvoj ledvinových kamenů. Maximální účinek můžete získat, pokud budete toto kyselé ovoce konzumovat každé ráno na lačný žaludek, a to nejlépe v kombinaci s vodou a medem.
4) Ochrana před chudokrevností
Chudokrevnost nebo-li anémie je častý důsledek nedostatečného příjmu železa. Citrony sice obsahují menší množství tohoto důležitého minerálu, ale problému pomáhají předcházet především proto, že zlepšují jeho vstřebávání z rostlinných potravin. To je totiž pro lidské tělo velmi složitý úkol a většinou jej nedokáže kompletně uskutečnit. Pravidelným přísunem kyseliny citronové však získáte dostatečnou podporu pro vstřebávání železa nebo tak můžete chudokrevnost dokonce i léčit.
5) Nižší riziko rakoviny
Strava bohatá na citrony a obecně ovoce a zeleninu pomáhá snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny. To především díky rostlinným sloučeninám, které obsahují, jako je limonen a naringenin – aby však mohly být tyto složky označeny za účinné, vědci vyžadují provést další studie. Stejně tak mohou působit také sloučeniny beta-kryptoxantin a hesperidin, které by mohly být schopny předcházet vzniku zhoubných nádorů v jazyku, plicích a tlustém střevě.