Proč by se bílá slupka z pomeranče neměla vyhazovat: Bojuje i proti cholesterolu

Pokud také patříte k lidem, kteří tráví dlouhé minuty pečlivým odlupováním bílé kůry z pomeranče, zadržte. Jezte pomeranč i s ní, ušetříte čas a dodáte tělu potřebné živiny.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Není sporu o tom, že konzumace většího množství ovoce a zeleniny může prospět vašemu zdraví. Často se však diskutuje o tom, zda je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu se slupkou nebo bez ní. Co se týče citrusů, jejich kůra bývá často chemicky ošetřena, proto je potřeba ji omýt a oloupat. Jak ale vysvětluje nutriční specialistka Jerlyn Jones, MS, spolu se slupkou odstraníte i část rostliny, která je velmi bohatá na živiny. Zvlášť pokud loupete pomeranče velmi pečlivě.

Části pomeranče

Když pomeranč rozříznete, můžete si na řezu všimnout jednotlivých vrstev:

  • Exokarp: Vrchní oranžová kůra. Tato žláznatá vrstva kůry citrusů obsahuje olejové měchýřky s velmi tenkými a křehkými stěnami a éterický olej, který v případě oděru umožní obnovu této vrstvy. 
  • Albedo: Vnitřní a měkká bílá slupka pomeranče, která obsahuje éterické oleje, pektin a celulózu.
  • Endokarp: Vnitřní oranžová část pomeranče tvořená jedlými a šťavnatými segmenty.

Kůra pomerančů

Citrusové plody mají vrchní tvrdou a hořkou slupku, kterou není vhodné konzumovat v syrovém stavu. Obecně se nejlépe konzumuje ve formě slazené kůry nebo vařená. Případně se zkrátka oloupe a vyhodí. Pod oranžovou slupkou je však ještě bílá část, která by se loupat neměla, protože je plná živin a podle nutričních expertů byste ji měli jíst spolu s ovocem. 

iZdroj fotografie: Freepik

Většina lidí se však této vláknité, houbovité bílé části mezi kůrou a plodem vyhýbá, protože chutná poměrně hořce. Je však plná vápníku, vlákniny, vitaminu C a flavonoidů, které posilují imunitní systém. Pokud vám její nahořklá chuť vadí, přimíchejte ji do smoothies, tak získáte všechny prospěšné látky a zároveň se zbavíte nežádoucí chuti.

Bílá kůra pomeranče

Jak jsme již výše zmínili, bílá kůra z pomeranče je tzv. albedo. Je houbovitá a buď je bez chuti nebo nahořklá. Mnoho lidí ji proto loupe a vyhazuje, někteří se dokonce domnívají, že je nepoživatelná, tak tomu však určitě není. Jíst se skutečně dá a je velmi zdravá.

Bílá kůra z pomerančů je bohatá na pektin. Tyto látky podporují funkci střev a přispívají k udržení normální hladiny cukru v krvi. Jsou také zodpovědné za boj proti nadměrnému množství špatného cholesterolu. Při konzumaci začne v žaludku pektin bobtnat. Tím je zajištěn dlouhotrvající pocit sytosti. Albedo obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje metabolismus a fungování trávicího systému.

Jak albedo podporuje imunitu

Bílá pomerančová kůra podporuje imunitní systém organismu. Tato vlastnost je způsobena velkým množstvím vitaminů A, C a P. Pomeranče obecně jsou velmi nízkokalorické ovoce. Jsou známé především pro vysoký obsah vitaminu C, který obsahuje jak dužina, tak i bílá kůra. Tento silný antioxidant chrání buňky tím, že neutralizuje a odstraňuje škodlivé volné radikály.

Kromě vitaminu C jsou pomeranče bohaté také na draslík, vlákninu, cholin, kyselinu listovou a vitamin B. Proto až budete příště loupat pomeranč, nemusíte z něj odstraňovat bílá vlákna, a pokud sníte pomeranč i s nimi, dodáte tělu živiny navíc.

Jíte pomeranče i s bílou kůrou nebo ji pečlivě odstraňujete?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články