Proč nevyhazovat bramborové slupky. Jejich konzumace je zdraví prospěšná, chrání před onemocněním srdce a rakovinou a pomůže vám v boji se stresem i s hubnutím.
Brambory jsou ve výživových kruzích často pomlouvány kvůli podezření, že souvisejí s obezitou, nejsou příliš zdravé a obsahují více kalorií z tuků než ze sacharidů. Opak je ale pravdou. Výživová poradkyně Katey Davidson tvrdí, že brambory jsou velmi zdravá a výživná zelenina, která by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Nejvíce vitamínů a živin obsahuje právě bramborová slupka, kterou většina lidí oloupe a vyhodí. Je to škoda, protože bramborové slupky jsou plné antioxidantů a vitamínů a jejich konzumací můžete významně prospět svému zdraví.
Naplní vás zdravou energií
Brambory mají mnoho sacharidů, ale v porovnání s jinými základními potravinami, jako jsou těstoviny nebo rýže, mají méně kalorií. Sacharidy tvoří více než 95 % hmotnosti brambor. Kromě toho jsou také bohaté na kvalitní bílkoviny. Několik studií naznačuje, že kvalita bílkovin obsažených v bramborách je vyšší než u jiných hojně konzumovaných rostlinných bílkovin. Brambory, a obzvlášť bramborové slupky, jsou také skvělým zdrojem vitamínu C a draslíku.
Pomohou vám s hubnutím
Studie publikovaná v časopise Molecular Nutrition & Food Research naznačuje, že brambory mohou omezit přibírání na váze. Studie tuto schopnost brambor přisuzuje přítomnosti polyfenolických sloučenin, které aktivují AMP-aktivovanou proteinkinázu (AMPK) a iniciují tak rychlejší odbourávání cukru. To pomáhá zvyšovat metabolismus a zabraňuje přibývání na váze. Bramborové slupky také obsahují méně tuku a sodíku než celá brambora.
Posílí váš imunitní systém a chrání vás před nemocemi
Bramborová slupka obsahuje velké množství vitamínu C, vápníku a vitamínů skupiny B. Má také silné antioxidační vlastnosti, a tím pomáhá udržovat váš imunitní systém silný a zdravý. Právě díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže zabránit některým závažným onemocněním. Bramborová slupka obsahuje velké množství kyseliny chlorogenové, která váže karcinogen (rakovinotvornou sloučeninu), a tím chrání tělo před rakovinou.
Pomůže vám předcházet také srdečním onemocněním. Flavonoidy obsažené v bramborách pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a zabraňují tvorbě usazenin v tepnách. Vitamin B6 navíc pomáhá snižovat hladinu molekuly zvané homocystein, která může vést k zánětům tepen. Studie z roku 2013 poukázala na to, že konzumace brambor snižuje krevní tlak, zlepšuje lipidový profil, a také snižuje markery zánětu, čímž zlepšuje kardiometabolické zdraví.
Podpoří vás v boji proti stresu
Stres je v dnešní populaci velmi častým jevem. Brambory obsahují vitamin B6, který pomáhá při tvorbě hormonů, jako jsou serotonin, dopamin a adrenalin, které mají přímý vliv na naši náladu a duševní rozpoložení. Vitamin B6 také pomáhá při tvorbě neurotransmiterů a je nesmírně důležitý pro zdravý nervový systém.
Přispějí k oddálení projevů stárnutí
Bramborové slupky, jak jsme již výše zmínili, obsahují velké množství antioxidantů. Antioxidanty mohou, mimo jiné, pomoci oddálit výskyt vrásek a jemných linek, které jsou způsobeny poškozením volnými radikály. Brambory obecně mají přirozený bělící účinek, lze je tedy také použít k odstranění tmavých skvrn a vyrovnání tónu pleti.
Jakým způsobem připravujete bramborové slupky?