Brokolice a špenát prodlužují život. Vyplatí se je jíst hned z několika důvodů

Podívejte se na fantastické účinky brokolice a špenátu. Udržují tělo zdravé, obsahují spoustu vitamínů a minerálů a zpomalují stárnutí.

i Zdroj fotografie: Uživatel FASTILY / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Existuje úsloví, podle kterého si člověk kope hrob vidličkou a nožem. Něco na tom bude. Úpravou stravy se totiž dá dosáhnout dlouhodobého zdraví a zpomalení procesu stárnutí. Dietoložka Ansley Hill potvrzuje, že potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pomáhají udržovat kromě zdraví také mladistvý vzhled. Které potraviny to jsou?

Jídlem ke zdraví a kráse

Největší efekt mají potraviny s polynenasycenými kyselinami a vysokým obsahem antioxidantů. Zde se hodí vyzdvihnout účinky čerstvých bylinek, které dokážou odstranit škodliviny z těla. Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Zaměřte se na ovoce, které se u nás běžně pěstuje. Tělo je na něj nastavené a umí si z něj vzít veškeré vitamíny. Do exotického ovoce se podle dietologů nemá cenu pouštět.

Polynenasycené kyseliny najdete v rostlinných olejích a dýňových semínkách. Do jídelníčku se hodí zařadit také ryby. Ideální je pstruh, losos nebo makrela. Abyste si udrželi zdraví a mládí, musíte se takto stravovat pravidelně. Příležitostná ryba na talíři je jako zrnko v moři.

Špenát

Vzpomínáte si na Pepka námořníka? Také jedl špenát, aby měl sílu. Špenát obsahuje množství minerálů a vitamínů, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jde především o vitamíny A, B6, B9, C, E, K a kyselinu listovou. Dále je bohatý na železo a vápník. V menším množství obsahuje hořčík a draslík.

iZdroj fotografie: Pexels

Jaké jsou hlavní účinky špenátu na zdraví?

  • Pomáhá tělu vypořádat se stresem.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Pomáhá udržovat zdraví očí.
  • Má pozitivní vliv na krevní tlak.

Velké množství špenátu může uškodit

  • Nejezte ho ve velkém, pokud berete léky na ředění krve. Špenát obsahuje vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.
  • Špenát je bohatý na vápník. Při jeho nadbytku se mohou vytvářet vápníkové močové kameny.

Jde ale o skutečně velké množství přijímané pravidelně. Jestli si dopřejete jednou za čas k obědu hrst špenátu k bramborovým knedlíkům, vůbec se nemusíte bát žádných negativních účinků.

Brokolice

Hledáte-li zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C, určitě sáhněte po brokolici. Je bohatá na vlákninu, vitamín A, K, B9, draslík, fosfor a selen. Způsob přípravy nehraje velkou roli, do zdravého jídelníčku patří vařená i syrová.

iZdroj fotografie: Pixabay

Proč se vyplatí jíst brokolici?

  • Antioxidanty v brokolici podporují zdravou funkci buněk a tkání v celém těle.
  • Pomáhá v prevenci rakoviny.
  • Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje riziko vzniku srdečních chorob.
  • Vláknina v brokolici pomáhá proti zácpě a zlepšuje trávení.
  • Zpomaluje proces stárnutí.

Jistě si teď na brokolicové polévce pochutnáte o to víc, když víte, že vám na talíři plave zdraví a mládí.

Která jídla se špenátem a brokolicí máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
50letá žena v sobě 9 let nosila mrtvé dítě. Odmítala léčbu, protože si myslela, že je očarovaná
Události247
Události247
Důchodci musí také podávat daňové přiznání, ale jen někteří. Pokud to neudělají, hrozí jim tučné pokuty
VědaŽivě
VědaŽivě
Nová umělá inteligence se sama vyvíjí stejně, jako tomu bylo při Darwinově evoluci
adbz
adbz
Pes štěká v noci do prázdna: Možné důvody a jak ho to odnaučit