Udělejte si čaj z ořechových jader: Zmírní záněty, podpoří i zdraví střev

Vlašské ořechy zmírňují záněty, posilují imunitu a mohou pomoci předejít i vážným onemocněním. Můžete je jíst jen tak, přidat je do pokrmů nebo si z nich připravit čaj.

                   

Vlašské ořechy po rozlousknutí připomínají svým tvarem lidský mozek. A není to náhoda, jsou pro něj totiž velice výživné. Mozek však není jediným orgánem, který z jejich konzumace těží. Jak vysvětluje nutriční specialistka Amy Richter, RD, vlašské ořechy podporují také zdraví střev, zmírňují záněty a jsou účinné i proti některým druhům rakoviny.

Vlašské ořechy podporují zdraví srdce a cév

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a jsou tak skvělým způsobem, jak snížit oxidační poškození organismu. A to včetně poškození způsobeného LDL cholesterolem (tedy tím špatným druhem cholesterolu), který podporuje aterosklerózu. Podle několika studií navíc snižují krevní tlak. Chrání tak zdraví cév. Vlašské ořechy jsou také velmi dobrým zdrojem rostlinné formy omega-3 tuků, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění.

Vlašské ořechy jsou skvělou potravou pro mozek

Z vysokého obsahu omega-3 těží také mozek. Tyto zdravé tuky jsou totiž hlavní složkou izolační myelinové pochvy, která je nezbytná pro rychlý a funkční přenos informací mezi neurony. Studie na starších lidech spojují konzumaci vlašských ořechů s lepší funkcí mozku, včetně rychlejšího zpracování informací, větší mentální flexibilitou a lepší pamětí.

Podle předběžných studií na zvířatech, konkrétně na myších, pomáhají také proti Alzheimerově chorobě, kdy zlepšují kognitivní funkce, a navíc odbourávají úzkostné stavy. A v neposlední řadě studie na zvířatech a ve zkumavkách ukázaly, že živiny obsažené ve vlašských ořeších, včetně polynenasycených tuků, polyfenolů a vitaminu E, mohou pomáhat snižovat oxidační poškození a zánět v mozku.

Vlašské ořechy vyživují zdravé bakterie ve střevech

Konzumace vlašských ořechů je prospěšná nejen pro váš mozek a cévy, ale také pro prospěšné bakterie, které žijí ve střevech. To podporuje zdraví střev a imunitní systém. Pokud tedy budete pravidelně jíst vlašské ořechy, můžete tak snížit riziko onemocnění.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vlašské ořechy mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny

Jak ukázaly mnohé studie, polyfenoly obsažené ve vlašských ořeších mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva. Nicméně je třeba provést další studie na lidech, aby se potvrdil vliv konzumace vlašských ořechů na snížení rizika těchto a dalších druhů rakoviny a aby se objasnily všechny způsoby a mechanismy, jak přesně vlašské ořechy proti rakovině pomáhají.

Vlašské ořechy mají protizánětlivé účinky

Zánět je příčinou mnoha onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu, Alzheimerovy choroby či rakoviny a může být způsoben oxidačním stresem. Jak již bylo zmíněno, polyfenoly obsažené ve vlašských ořeších mohou v boji proti tomuto oxidačnímu stresu a zánětu pomoci.

Podle výzkumů jsou v tomto ohledu účinné zejména ellagitanniny, což je podskupina polyfenolů hojně obsažená právě ve vlašských ořeších. Prospěšné bakterie ve střevech přeměňují ellagitanniny na sloučeniny zvané urolitiny, u nichž bylo zjištěno, že chrání před zánětem. Zánět mohou snižovat také další látky, které ořechy obsahují, jako omega-3 tuk, hořčík a aminokyselina arginin.

Čaj z vlašských ořechů

Na zařazení vlašských ořechů do jídelníčku není nic složitého. Můžete je jíst jen tak, přidat je do salátů, vařených pokrmů, pomazánek i pečiva. Lze z nich také připravit účinný čaj. Jeho příprava je více než jednoduchá, stačí vložit vyloupané vlašské ořechy do horké vody a nechat je 10-15 minut louhovat. Poté ořechy vyhoďte a nápoj vypijte. Čaj by se měl pít ideálně nalačno, klidně každý den. Nepijte jej pouze v případě, že jste na ořechy alergičtí.

Jaký je váš oblíbený recept s vlašskými ořechy?

Zdroj: Healthline,
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články