Černucha neboli černý kmín je jedním z nepříliš známých, zato však mimořádně účinných přírodních prostředků. Má neuvěřitelně široké pole využití.
Černuchu setou možná znáte jen jako okrasnou letničku. Je však již odpradávna užívána i jako koření, podobně jako například mák, sezam či kmín, proto je také známá pod lidovým názvem černý kmín. Jak však vysvětluje nutriční specialistka Rachael Ajmera, MS, černucha má i mnoho pozitivních zdravotních účinků.
Černucha je jedním z nejstarších koření na světě
Černý kmín (Nigella sativa) zmiňuje již Bible a nádoby plné semen černého kmínu byly dokonce nalezeny v hrobce slavného faraona. Pěstovala se ve středověkých klášterních zahradách, protože byla využívána nejen jako koření, ale i jako prostředek pro léčbu mnoha neduhů. Její zdravotní přínosy potvrdila i moderní věda.
Černucha je bohatá na vitamin E, měď, draslík, zinek a železo. Na lidské zdraví mají však velký vliv především její bioaktivní látky, jako jsou alkaloidy, flavonoidy, steroidy a silice. Obsahuje i nenasycené mastné kyseliny, především omega-9, ale také omega-3 i omega-6.
S čím vám může černucha pomoci
Odborníci ze zdravotnického webu MedicineNet vyzdvihují především schopnost černého kmínu bojovat s plísněmi a parazity, včetně kvasinek Candida albicans, které mohou způsobit i vážné infekce trávicího traktu. Podobné účinky mají samozřejmě i jiné přírodní látky, napříkad tymián, jak už jsme ostatně na JakZdravě psali, ale černucha se ukazuje být v tomto ohledu až mimořádně účinnou. Černý kmín také:
- Snižuje koncentraci kyseliny močové: Je tedy prospěšný pro osoby se sklonem k ledvinovým kamenům.
- Podporuje zdraví kůže: Může vám pomoci například s atopickým ekzémem, lupénkou či akné.
- Je napěchovaný antioxidanty: Chrání tak před poškozením buněk, předčasným stárnutím a chorobami, včetně některých druhů rakoviny.
- Podporuje trávicí systém: Největší vliv má na játra a slinivku břišní.
- Pomáhá při anémii: Tím, že obsahuje železo, ale také sloučeniny, které usnadňují jeho vstřebávání, je velmi vhodný pro lidi s anémií.
- Pomáhá diabetikům: Černucha snižuje hladinu glukózy v krvi a zároveň umožňuje udržovat hladinu inzulínu.
- Bojuje proti alergenům a bakteriím: Studie potvrdily i schopnost černuchy zabránit růstu zlatého stafylokoka rezistentního vůči meticilinu (MRSA) a několika typů bakteriálních infekcí.
- Snižuje hladinu cholesterolu: V ajurvédě se již dlouho používá ke snížení hladiny cholesterolu i krevního cukru.
- Pomůže vám zhubnout: Černý kmín snižuje chuť k jídlu a napomáhá rychlejšímu odbourávání tuků.
- Posiluje paměť a koncentraci: Mohla by být účinná i v prevenci degenerativních onemocnění mozku, jako je například Alzheimerova choroba.
- Zmírňuje záněty: Stejně jako například propolis, který má schopnost bojovat proti chronickým zánětům a o kterém jsme na JakZdravě před nedávnem psali, i černucha má tyto schopnosti a podporuje tak celkové zdraví.
- Podporuje zdraví ústní dutiny: Černucha je mimořádně prospěšná i pro zdraví zubů a dásní.
Černucha se dá použít jako koření či k výrobě oleje
Černý kmín můžete vypěstovat či zakoupit ve specializovaných obchodech. Semínka můžete jíst syrová nebo pražená. Můžete je rozemlít a přidat do pokrmů, smooties, jogurtů či kaší. Můžete je přidat i do domácího pečiva. Pokud z černuchy vyrobíte olej (i ten můžete zakoupit již hotový), můžete jej používat lokálně jako přírodní prostředek pro zvýšení růstu vlasů, zmírnění zánětů kůže a léčbu některých kožních onemocnění.