Pozor, nadměrná konzumace cibule má neblahé vedlejší účinky. V jakém množství ji jíst, abyste čerpali jen benefity?

Cibule se stejně jako česnek nachází ve většině pokrmů, které kdy uvaříte. Asi si bez ní nedokážete přípravu jídel ani představit. Kromě její výrazné chuti je také velice zdravá.

různé druhy cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když se podíváte na jakýkoliv slaný recept, je skoro stoprocentně jisté, že bude obsahovat cibuli. Cibule a česnek je pro lidi vlastně něco jako sůl a pepř, prostě nepostradatelní. S těmito dvěma přísadami totiž každé slané jídlo chutná lépe. Ale cibule není populární pouze pro její chuť, ale také pro její přínosy pro zdraví. Co se vlastně stane s vaším tělem, když budete jíst cibuli?

Existuje jeden vedlejší účinek

Navzdory zásadní roli cibule ve vaření i v přínosu pro zdraví, existuje jeden vedlejší účinek konzumace cibule, který stojí za to si uvědomit předtím, než rozkrojíte další kus. U některých lidí, kteří mají citlivé trávicí ústrojí, může cibule způsobit nadýmání a plynatost. Děje se to především lidem, kteří mají syndrom dráždivého tračníku (IBS). Je to z toho důvodu, že cibule má v sobě rozpustná vlákna, nazývané fruktanty, které se špatně vstřebávají v tenkém střevě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stačí i malé množství cibule

IBS postihuje 1 ze 7 lidí. Pokud jste si všimli, že vám cibule dodává nějaké „plyny“ navíc, možná by stálo za to, domluvit si schůzku s nějakým odborníkem a probrat vaše možnosti. Jednou z nich může být omezení příjmu cibule a jí podobných potravin. Cibule totiž i v malém množství může způsobit zažívací potíže. A i přes to, že se vařená cibule může zdát lepší než syrová, obojí může způsobit problémy v zažívání.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Malý tip pro ty, kterým cibule nesedí

Fruktanty v cibuli, které způsobují právě podráždění, jsou rozpustné pouze ve vodě. To znamená, že pokud uvaříte jakoukoli omáčku nebo polévku a dáte do ní cibuli, zajisté vám to způsobí zažívací potíže. Alternativou je spařit cibuli spíše v oleji.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud jste při konzumaci cibule nezaznamenali žádné nadýmání nebo křeče, nemáte žádný důvod k obavám. Jestliže ale po snězení cibule přišly problémy s trávením, je na čase navštívit svého lékaře. Když to totiž nebudete řešit, nikdy se těchto problémů nezbavíte.

Cítili jste se někdy po cibuli špatně?

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články