Citrusové plody nabízí řadu možných využití, a to nejen v kuchyni. Obzvláště účinně se osvědčily především při ochraně před ucpáváním tepen.
Konzumace některých potravin vám může pomoci předcházet ucpávání tepen, což je nepříjemný problém, který podle Amy Richter často souvisí s rozvojem srdečních onemocnění, jako je například infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Mezi ty nejúčinnější z nich patří citrusové plody, včetně pomeranče, grapefruitu, limetky a samozřejmě také samotného citronu. Stačí je přidat do svého každodenního jídelníčku a získáte ochranu před těmito a mnoha dalšími závažnými problémy. Skvěle fungují také některé další potraviny.
Příčiny ucpávání tepen
Ucpávání tepen je faktor, který je považován za jednu z hlavních základních příčin srdečních onemocnění, a to včetně ischemické choroby srdeční, která ročně postihuje nejvíce lidí – dokonce se jedná také o základní příčinu přibližně 50 % úmrtí v západních zemích. Stejně tak může toto chronické zánětlivé onemocnění s četnými rizikovými faktory souviset s rozvojem dalších problémů, a proto je dobré jej léčit včas. Mezi jeho nejčastější příčiny patří především:
- Vysoká hladina špatného cholesterolu.
- Vysoký krevní tlak.
- Kouření cigaret.
- Cukrovka 2. typu.
- Ateroskleróza v rodinné anamnéze.
- Obezita.
- Konzumace špatné stravy.
- Sedavý způsob života.
Na druhou stranu lze však riziko vzniku tohoto onemocnění přirozeně snížit, a to zejména vhodným stravováním – k ucpávání tepen totiž dochází zejména v případě, když se podél jejich stěn hromadí tukové usazeniny. Konzumací vybraných potravin, zejména citrusových plodů, však můžete tomuto procesu zabránit a ochránit se tak před potenciálním nebezpečím.
Citrusové plody versus ucpávání tepen
Citrusové plody jsou nejen chutným ovocem, které vás dokáže osvěžit během letních dnů, ale je také skvělým zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů, včetně flavonoidů – ty pomáhají snižovat záněty, bránit působení volných radikálů v těle a oxidaci špatného cholesterolu, která je často spojována s rozvojem a progresí aterosklerózy. Pokud je tedy přidáte do svého jídelníčku, výrazně tím snížíte riziko vzniku ucpávání tepen a také srdečních onemocnění. Mezi plody, které se vyplatí přidat do jídelníčku, patří především pomeranč, limetka a citron.
Bobulovité ovoce také skvěle pomáhá
Bobulovité ovoce, včetně borůvek, jahod, brusinek, malin a ostružin, disponuje řadou užitečných látek a vlastností, jako je zejména schopnost snižovat zánět a zlepšovat zdraví srdečního svalu. Jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálů a rostlinných sloučenin, včetně opět flavonoidních antioxidantů, o nichž je známo, že podporují funkci krevního oběhu a chrání cévy před poškozením a ucpáváním – stejně tak stojí za zmínku, že bobule mají také pozitivní vliv na zvýšenou hladinu špatného cholesterolu, krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
Stejně tak i cibule
Cibule je stejně jako citrusové plody spojována s řadou zdraví prospěšných látek, které pomáhají chránit tepny před nebezpečím, jako jsou účinné antioxidanty (zejména alicin), vitamíny a některé minerály. Stejně tak se však jedná o skvělý zdroj sloučenin síry, která pomáhá předcházet zánětům cév, brání shlukování krevních destiček v krvi a zvyšuje dostupnost oxidu dusnatého – všechny tyto účinky pomáhají chránit před aterosklerózou a zlepšují zdraví tepen.