Jeden z největších obchodních řetězců prodával jahody plné pesticidů. Než byly hotovy výsledky laboratorní analýzy, všechny jahody byly dávno prodané.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila na svém webu PotravinyNaPranýři výsledky laboratorní analýzy jahod, které její inspektoři odebrali letos na podzim v blanenském Kauflandu. Výsledky jsou více než znepokojivé. Pokud jste tyto jahody zakoupili a zamrazili či zpracovali například do džemu, rozhodně je nekonzumujte.
Jahody plné pesticidů
Vzorek zmiňovaných jahod odebrali inspektoři SZPI již na začátku září. Laboratorní testy však nějakou dobu trvají, takže, jak uvedla mluvčí Kauflandu pro web TN.cz, v době, kdy obdrželi výsledky analýzy, byla již všechna balení jahod prodaná, byly totiž ve slevě. Analýza odhalila, že německé jahody prodávané v půl kilovém balení trojnásobně překračují povolené množství pesticidů, konkrétně spinosadu.
Spinosad se nejčastěji používá na hubení mravenců a dalších škůdců, problém však je, že ve větším množství je silně toxický i pro větší savce, včetně člověka. Spinosad je mimo jiné také jednou z účinných složek přípravků k odblešení koček a psů.
Podle zprávy Evropské komise způsobuje požití již 1,6 násobku doporučené dávky u těchto zvířat zvracení, někdy také silný průjem, depresi, poškození jater, nadledvinek či plic. Pokud jste tedy tyto jahody zakoupili a stále je doma máte, raději je vyhoďte a rozhodně je nedávejte dětem. Těch 32,- Kč, které jahody ve slevě stály, za to riziko skutečně nestojí.
Nahnilé ani plesnivějící jahody neokrajujte
Problematická může být i konzumace jahod, které sice žádné pesticidy neobsahují, zato už nejsou nejčerstvější. Což je mimochodem jeden z nejčastějších důvodů, proč jsou jahody ve slevě. Problém s nahnilými či plesnivějícími jahodami spočívá v tom, že jahoda je tak malé ovoce, že nemáte šanci poškozenou část odkrojit.
I když odříznete viditelně poškozenou část, hniloba či plíseň je přítomna i ve zbytku jahody, jen ji pouhým okem nevidíte. Jak zmiňovali například redaktoři na webu EuroZprávy, v takovém případě je nejlepší vyhodit rovnou celé balení.
Jahody jsou velmi zdravé
Jahody, jako takové, jsou však velmi zdravým ovocem, kterému byste se vyhýbat neměli. Ideální je konzumovat je čerstvé a to v bio kvalitě. U čerstvých jahod totiž většinou nehrozí hniloba ani plísně, a pokud nemáte možnost si jahody vypěstovat sami, investujte do těch bio, vyhnete se tak i oněm škodlivým pesticidům či jiným nebezpečným látkám. Jak jsme na JakZdravě již zmiňovali, jahody normalizují krevní tlak a snižují riziko srdečních onemocnění.
Mimo to jsou nabité antioxidanty, takže zpomalují stárnutí a pomáhají předcházet mnoha chronickým onemocněním, protože zmírňují poškození buněk oxidanty. Obsahují i kyselinu listovou, která je nesmírně důležitá pro správný vývoj plodu. Objevují se i v domácích receptech na léčbu různých neduhů, z nichž některé jsou skutečně velmi úsměvné.
Například o údajném vlivu jahod na bělení zubů jsme na JakZdravě psali. Nechceme rozporovat jahody jakožto domácí prostředek na léčbu čehokoli, ne všechny takové zaručené recepty ale fungují. Je proto lepší jíst jahody prostě jen z toho důvodu, že jsou zdravé a chutné.