Je čas si ho natrhat venku: Léčí cukrovku, štítnou žlázu, játra, snižuje cholesterol a čistí cévy

Konzumace plodů aronie zlepší vaše celkové zdraví. Obsahuje samé zdraví prospěšné látky. Plody jsou sice kyselé, ale existuje mnoho možností, jak si je pro konzumaci připravit.

Plody aronie na větvích s listy i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jeřabina černá neboli aronie roste na každém rohu a je užitečná skoro na všechny zdravotní neduhy, které vás napadnou. Obsahuje tolik vitamínů, že stojí za to si ji vyrazit natrhat. Její plody, tmavomodré bobule, chutnají kysele, zato překypují antioxidanty a antokyany. Obě tyto látky skvěle působí proti volným radikálům. A to není zdaleka vše, co vám plody jeřabiny dají.

Aronie – plody plné vitamínů

V jeřabinách najdete ohromné množství vitamínů. Obsahují hlavně vitamíny z řady B, vitamín C a P. (Pro ty z vás, co neznají vitamín P – jedná se o flavonoidy.) Z dalších látek, které mají významný účinek na zdraví, stojí za to zmínit karoteny, pektiny a třísloviny. A samozřejmě antioxidanty a antokyany. Nesmíme zapomenout ani na minerály. Nejvíce je zastoupeno železo, dále pak fluor, mangan, měď, kobalt, molybden, jód a další.

Aronie a její účinky na zdraví

S přihlédnutím k obsaženým látkám vás jistě nepřekvapí, že konzumace plodů jeřabiny posiluje imunitní systém, působí proti zánětům i proti rakovině. Snižují krevní tlak, podporují zdraví srdce a cév, činnost štítné žlázy, jater a ledvin. Díky obsahu železa pomáhají na chudokrevnost. Protizánětlivý účinek se projevuje hlavně při léčbě močových cest a při zánětech žaludku. Pozitivně působí na paměť a při dně pomáhá vylučovat z těla sůl. Celkově se po ní budete cítit zdravější a plní energie.

Jak toho využít?

Plody aronie nabízí mnoho možností, jak s nimi naložit. Třeba je naložit, ale to by nebyl ten správný zdravý způsob konzumace, protože lihovina by vám efekt na zdraví značně pokazila. Mnohem lepší je plody usušit jako šípky nebo si z nich uvařit marmeládu. Dají se také zavařit jako kompot. Úplně nejlepší, co se zachování vitamínů týče, je čerstvá šťáva. Jinou možností je sirup, který můžete připravit vařením i za studena.

Plody aronie s malou větvičkou s listy iZdroj fotografie: Pixabay
Nepřehlížejte jeřabiny. Mají úžasné léčivé schopnosti

Recept na jeřabinový sirup – příprava vařením

Co budete potřebovat na dva litry sirupu?

  • 1 litr šťávy z bobulí aronie,
  • 1 litr vody,
  • 2 kilogramy cukru
  • a 50 gramů kyseliny citronové.

Postup přípravy sirupu:

  1. Očistěte plody, odstraňte z nich větvičky.
  2. Odšťavněte plody odšťavňovačem nebo v mixéru a slijte přes jemné sítko nebo plátno.
  3. Podle množství získané šťávy upravte potřebné množství ostatních ingrediencí.
  4. Šťávu s vodou přiveďte k varu.
  5. Přidejte cukr a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Jestliže se všechny krystalky rozpustily, odstavte hrnec z vařiče.
  7. Přidejte kyselinu citronovou a dobře promíchejte.
  8. Ještě teplý sirup nalijte do skleněných lahví s uzávěrem.
  9. Skladuje se v komoře nebo v lednici.

Recept na jeřabinový sirup – příprava za studena

Co budete potřebovat?

  • 1 kg plodů aronie,
  • 1 sáček kyseliny citronové (40 g),
  • 1 l převařené vody
  • a 1 kg cukru.

Postup přípravy receptu:

  1. Plody dobře omyjte, odstraňte větvičky a vložte do větší nádoby.
  2. Plody posypte kyselinou citronovou.
  3. Zalijte vodou a dobře promíchejte.
  4. Vložte na 3 dny do lednice a choďte směs pravidelně míchat, alespoň dvakrát denně.
  5. Třetí den protlačte přes jemné sítko nebo plátno, abyste dostali z bobulí co nejvíce šťávy.
  6. Do šťávy přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Připravte se, že to může trvat klidně až dvě hodiny.
  7. Hotový sirup přelijte do skleněných lahví s uzávěrem.
  8. Skladuje se v lednici.

Patříte-li mezi fanoušky přírodních sirupů, určitě na jaře nevynechejte sirup z pampelišek.

Jaký je váš oblíbený recept z aronie?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články