Jitrocelový sirup by měl mít doma každý: Pomůže na plicní onemocnění už během 24 hodin

Jitrocel nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo. Abyste z něj mohli vytěžit co nejvíce, stačí si připravit jednoduchý sirup a ten zařadit do jídelníčku.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jitrocel je úžasná rostlina, o které mnozí lidé ani neví, jak prospěšná může být pro lidské zdraví. Často ji můžete vidět u silnice, na loukách nebo trávnicích v parku – ve většině případů ji však pravděpodobně ignorujete a považujete ji spíše za obyčejný plevel. To je ovšem škoda, neboť se jedná o účinné přírodní léčivo, které například v kombinaci s hnědým cukrem skvěle pomáhá na žaludek a podporuje obranyschopnost imunitního systému – to mimo jiné stále častěji potvrzují i lékaři oficiální medicíny. 

Med a lidské zdraví 

Jitrocel je méně známá bylinka, která se však hojně používá v lidovém léčitelství, a to zejména co se týče hojení ran a vředů a zmírnění otoků a zánětů. Stejně tak jej však lze použít v podobě čaje nebo sirupu, například pro snadnější vykašlávání, rozpouštění hlenů, léčbu žaludečních vředů a podporu močového měchýře. V přírodě se nachází dva druhy této rostliny, a to jitrocel velký a jitrocel samčí – liší se listy a květem, ale v obou případech se jedná o velmi účinná přírodní léčiva. 

Jediné, co budete moci zaznamenat je pouze jiná chuť, přičemž obsah účinných látek a léčivé vlastnosti jsou stejné. Rostliny byste měli sklízet nejlépe během léta a jara, a to jak listy, tak i květy – pro léčivý sirup budete potřebovat především listy. Ty jsou totiž nejúčinnější a dají se například také přimíchat do salátů nebo ovocných či zeleninových šťáv. Pravidelná konzumace takto připraveného nápoje z jitrocelu skvěle podpoří vaše zdraví a dodá vám energii do každého dne. 

Tradiční recept na jitrocelový sirup

Nejlépe však uděláte, když si z jitrocele připravíte lahodný sirup. Ten lze využít při každé příležitosti a navíc chutná naprosto skvěle. Postup vypadá následovně:

  • Vezměte si zavařovací láhev se širokým hrdlem o objemu 5 litrů a na její dno vložte 2 až 3 centimetry dobře vylisovaných, čerstvě natrhaných jitrocelových listů. Na ty nasypte tmavý cukr (zhruba 1 centimetr) a poté opět vrstvu listů – takto pokračujte, dokud se láhev nenaplní.
  • Takto připravenou směs nechte přes noc přikrytou, aby se usadila. Druhý den poté pokračujte stejným způsobem, abyste ji opět kompletně naplnili. Tímto způsobem pokračujte, dokud nebude jednoho rána plná. 
Jitrocel v přírodě iZdroj fotografie: Pixabay
Jitrocelový sirup vám pomůže vyléčit plicní onemocnění
  • Jakmile budete mít hotovo, uzavřete láhev trojitou vrstvou pergamenového papíru nebo celofánu (popřípadě použijte vosk) a zakopejte ji do vyhloubené jámy na vaší zahradě. Na sklenici poté položte desku a tu zatižte kamenem nebo cihlou. Nakonec zbytek jámy zahrabte do země a na místo přiložte značku, abyste ji posléze rozpoznali. 
  • Láhev s jitrocelem nechte v zemi odpočívat 3 měsíce, aby se z ní díky rovnoměrnému teplu země vytvořil sirup (z listů se pomocí cukru extrahuje šťáva). Po uplynutí této doby láhev opatrně vyjměte ze země a celý obsah dobře vymačkejte.
  • Vzniklý sirup nyní převařte a poté jej vyždímejte přes látku. Snažte se být co nejpečlivější, aby žádná tekutina nepřišla nazmar. Hotový sirup nyní přelijte do vhodných láhví a dobře uzavřete. 
  • A máte hotovo. Tuto tekutinu lze označit za nejlepší domácí lék proti všem plicním nemocem a podobným problémům. 

Sirupy uchovávejte nejlépe v ledničce nebo na tmavém a chladnějším místě. Jakmile to budete potřebovat, užívejte jednu polévkovou lžíci několikrát denně – děti pouze čajovou lžičku. Pozitivní výsledky budete moci rozpoznat již během 24 hodin. 

Jak se jitrocelový sirup osvědčil vám?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články