Magický prášek starých Arabů: Sníží tlak a ochrání vaše srdce

Používali jej staří Arabové i Mayové. Dnes jej milují lidé po celém světě, a přitom si ani neuvědomují množství zdravotních přínosů, které má.

kakaový prášek i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kakaový prášek se používá při vaření, pečení i přípravě oblíbených cukrovinek. Jeho historie sahá až do starověku, kdy jej ovšem lidé používali především jako přírodní lék. Nutriční specialistka Imashi Fernando, MS podotýká, že moderní věda potvrdila, že starověké národy měly pravdu a kakaový prášek má skutečně velké množství zdravotních přínosů.

Kakaový prášek posílí imunitu a sníží riziko mnoha onemocnění

Kakaový prášek jako první používali Mayové ve střední Americe a Španělé jej v 16. století přivezli do Evropy. O čokoládě, tak jak ji známe dnes, si však mohly nechat starověké civilizace jen zdát. Používali jej spíše jako lék než jako pochutinu, pokud tedy chcete vytěžit jeho potenciál, užívejte prášek (nebo i čokoládu), který obsahuje alespoň 72 % čistého kakaa. Podle odborníků z WebMD si pak můžete užívat následujících výhod:

  • Minimalizuje riziko infarktu a mrtvice: Vzhledem k tomu, že kakao snižuje hladinu LDL cholesterolu, ředí krev, snižuje inzulinovou rezistenci a tlumí zánět, snižuje riziko infarktu a mrtvice.
  • Snižuje krevní tlak: Studie ukázaly, že kvalitní kakao snižuje krevní tlak v průměru o 2 mmHg, opět tak prospívá cévám a srdci.
  • Pomáhá při astmatu a kašli: Kakaový prášek dokáže zmírnit i vytrvalý kašel a pomáhá předcházet a snižovat projevy astmatu.
  • Snižují riziko diabetu: Z vědeckých výzkumů vyplývá, že vyšší příjem flavanolů, které kakao obsahuje, může vést ke snížení rizika diabetu 2. typu.
  • Posílí imunitní systém: Kakaový prášek obsahuje množství minerálů, jako například zinek, selen a železo, které mají velmi pozitivní vliv na imunitu.
  • Chrání buňky před předčasným stárnutím: Jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, kvalitní čokoláda je jednou z doporučovaných potravin na zdravé stárnutí. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením.
kakao v hrnečku iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyrobte si zdravé kakao a jezte kvalitní čokoládu, prospějete svému zdraví

Kakaový prášek zlepší i vaši náladu

Jak se říká, čokoláda je dobrá na nervy. A dle vědců je to skutečně pravda. Kakao, potažmo i hořká čokoláda totiž zlepšují náladu a podle vědeckých studií dokážou zmírnit i depresivní stavy. 

Polyfenoly, které kakao hojně obsahuje mají také velmi pozitivní vliv na mozek. Pomáhají poilovat kognitivní funkce a chrání mozek před neurodegenerativními změnami, tedy před vznikem onemocnění, jako je například demence. Jako jednu z potravin, která může pomoci předcházet těmto nežádoucím změnám, jej doporučují i lékaři, jak jsme již na JakZdravě ostatně psali.

Čokoláda s oříšky jako opravdový lék –⁠ srazte vysokou hladinu cholesterolu s chutí

Jezte čokoládu denně

Podle vědeckých studií, byste měli konzumovat alespoň 20 gramů kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů (obsahující nejméně 200 mg flavanolů). Kromě jezení samotné čokolády můžete přidat kakaový prášek i do smoothies a pudinků či buchet. Můžete z něj také vyrobit čokoládovou pěnu, smíchat jej s ovocem a jogurtem nebo se zahřát kvalitní horkou čokoládou.

Do čeho dalšího přidáváte kakaový prášek vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články