Konzumace namočených mandlí je neuvěřitelně zdravým rituálem. Dietoložka je doporučuje všema deseti

Sladké mandle jsou oblíbeným občerstvením, protože obsahují řadu prospěšných látek, které zlepšují zdraví lidského organismu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Místo slaných chipsů byste si k večernímu sledování televize měli vzít raději misku mandlí. Svému zdraví prospějete, protože na rozdíl do chipsů jsou mandle plné živin. Lze je konzumovat se slupkou, loupané i rozemleté na mouku, ze které se peče například bezlepkové pečivo. V čem vám mandle prospějí? O tom mluví dietoložka Kelli McGrane, MS, RD.

Hořké mandle obsahují amygdalin

Domovinou mandloně obecné jsou subtropy. Ve starověku se jako divoký strom vyskytovala ve Střední Asii i severní Africe a na evropském kontinentě například v Řecku. Protože hořké mandle obsahují jedovatý amygdalin, který je velmi nebezpečný, byly vyšlechtěny pro potravinářské účely sladké mandle s nízkým obsahem tohoto glykosidu.

Živiny v mandlích

Pojďme se podívat na to, co najdeme v 100 g mandlí. Konzumací takového množství mandlí získáte 129 kalorií, 6 g bílkovin, 4 g vlákniny, 13 g mononenasycených tuků a velké množství minerálů a vitamínů, a to zejména hořčík, mangan, fosfor, měď a vitamíny B2 a E.

Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají zpomalovat stárnutí a snižují riziko vzniku některých nemocí včetně rakoviny. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce, je proto konzumace mandlí se slupkou zdravější.

iZdroj fotografie: Pixabay
Mandle se jí jako pochutina, vyrábí se z nic marcipán i mouka

Jíst mandle suché, nebo namáčené?

V suchých mandlích se nacházejí enzymové inhibitory, které chrání semena do doby, než jsou připravena vyklíčit. Namočením mandlí do vody před jejich konzumací se tyto enzymy odstraní, což je pro tělo lepší z hlediska jednoduššího trávení. Získáte tak i více živin. Ale pokud vám namočené mandle nechutnají, klidně je snězte zasucha.

Proč jsou mandle tak zdravé

Konzumací mandlí přispějete ke svému zdraví, protože mandle zlepšují krevní tlak u lidí trpících hypertenzí. Kromě toho mandle snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi, který má na svědomí vznik sklerotických plátů. Tím samozřejmě prospějete i svému srdci, jež bude zdravější. Když to s jezením mandlí nebudete přehánět, měly by přispět i ke snížení hmotnosti. Pozor je třeba si dávat na konzumaci většího množství mandlí, protože obsahují tuky. Mohli byste po nich začít přibírat.

Jíte raději mandle v čokoládě nebo slané?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články