Roste venku a my ani nemáme ponětí, co dokáže: Tato rostlinka léčí bolest hlavy, ekzémy i chudokrevnost

Kopřiva dvoudomá v sobě obsahuje největší sílu brzy na jaře, dokud jsou rostlinky ještě mladé. Pokud sběr zmeškáte, vybírejte si z odrostlých kopřiv vrchní listy.

Žena trhající kopřivy i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Na jaře patří mezi nejsilnější bylinky s léčivým účinkem na celé tělo, přesto je pro některé lidi obyčejný plevel. Ano, řeč je o kopřivě dvoudomé, kterou lidé k léčebným účelům používali už od starověku. Dá se využít také v kuchyni při přípravě pokrmů. Kopřiva má široké spektrum účinků, dá se říct, že je prospěšná pro celé tělo.

Kopřiva a její účinky na zdraví

Kopřiva pomáhá detoxikovat tělo, protože působí jako diuretikum a podporuje přirozené vylučování odpadních látek z těla. Snižuje krevní tlak, doporučuje se proti revmatu a nemusí se jí bát ani diabetici, protože těm pomůže snížit hladinu krevního cukru, jak potvrzuje také web Heatlhline. Kromě toho léčí chudokrevnost a dá se použít jako podpůrná léčba při léčbě respiračních chorob. Teď na jaře se skvěle hodí pro očistu těla.

Kopřiva při migréně a kožních problémech

Lidé popisují dobré zkušenosti s kopřivovým čajem při migréně. Stačí ho pít několik dní a dostaví se úžasné zlepšení. Taktéž se doporučuje při léčbě kožních onemocnění. Může se popíjet ve formě čaje nebo se z ní dá vyrobit mast.

Kopřiva v kuchyni

Všichni jistě znáte kopřivovou nádivku. Existují ale ještě další pokrmy, které z kopřivy můžete připravit. Tak například si můžete udělat kopřivovou polévku nebo kopřivový špenát. Dokonce se dá kopřiva přidat do klasického vývaru místo petrželky nebo pažitky. Jak na klasický vývar psala naše redakce již dříve. Výtečná je také kopřivová pomazánka, kdy se jemně nasekané kopřivy smísí se sýrem, troškou česneku a olivovým olejem. Výsledek dochutíte podle svých preferencí a máte skvělé zdravé jídlo.

Kopřiva v misce a nůžky iZdroj fotografie: Freepik
Na jaře je nejlepší doba natrhat si kopřivy k přípravě léčivého čaje a dalších pokrmů.

Kdy užívat kopřivový čaj

Kopřivový čaj doporučuje lidová medicína užívat při nedostatku mateřského mléka ke kojení, zánětech močových cest, chudokrevnosti, zahlenění, ale také pro podporu imunity. Pije se při ekzémech, bolestech hlavy, ledvinovém a močovém písku a při alergiích. Doporučuje se diabetikům ke srovnání hladiny krevního cukru a revmatikům pro zlepšení obtíží. WebMD dodává, že kopřivový čaj podporuje správný metabolismus a pomáhá zlepšovat trávení i látkovou výměnu.

Trs planě rostoucích kopřiv

Kopřivový sirup si udělejte co nejdříve, prospěje zdraví jater i ledvin

Na co si dát pozor

Kopřiva je močopudná, účinkuje jako diuretikum. To znamená, že odvádí z těla vodu ven. Pokud ho užíváte častěji, je nutné doplňovat tekutiny ještě jiným způsobem než kopřivovým čajem. Při dlouhodobém užívání nezapomeňte doplňovat draslík, který odchází společně s močí. Ideální jsou potraviny bohaté na draslík. Může to být banán a čerstvá zelenina. Nedostatek draslíku poznáte podle příznaků, které jsme na JakZdravě popisovali v samostatném článku.

Co si připravujete z kopřivy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články