Červená řepa podpoří zdraví srdce, jater, ledvin i střev

Červená řepa překypuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Proslulá je jako šťáva, ale dá se konzumovat v různých úpravách. Dokonce ji můžete nechat zkvasit.

Červená řepa rozkrojená, účinky pro zdraví i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Kvašené produkty patří do lidové medicíny v mnoha zemích, protože obsahují látky, které pomáhají podporovat funkci jater, ledvin a střev. Adda Bjarnadottir, zdravotní sestra a dietetička, zdůrazňuje efekt fermentované červené řepy na zdraví. Samotná červená řepa je velmi zdravá a má řadu pozitivních účinků na lidské tělo, její fermentací se ale její léčivé vlastnosti ještě zvyšují.

Detoxikace zaručena

Červená řepa pomáhá čistit játra a podporuje regeneraci jaterních buněk. Tím dokáže zlepšit jejich funkci tak, že mohou efektivně odstraňovat toxické látky z těla. Škodlivé látky odcházejí z těla také stolicí a močí. Červená řepa myslí i na to. Rozhodně vás zbaví zácpy a zlepší vaše trávení.

Červená řepa a srdce

Červená řepa podporuje zdraví celého kardiovaskulárního systému. V lidové medicíně je velmi oblíbená šťáva z červené řepy. Pomáhá na aterosklerózu, křečové žíly i kvalitu cév a jejich pružnost. Podílí se na snižování krevního tlaku a dokáže ho udržet na normálních hodnotách po dlouhou dobu.

Jak na výrobu fermentované červené řepy?

Co budete potřebovat?

  • Velkou sklenici o objemu 3 litry,
  • 700 gramů červené řepy,
  • 2 kusy suchého žitného chleba,
  • 200 gramů cukru
  • a 100 gramů rozinek.
Nakrájená červená řepa na kulatém prkénku s nožem a sklenicí šťávy vlevo iZdroj fotografie: Freepik

Postup přípravy:

  1. Čerstvou řepu nakrájejte na malé kousky nebo plátky a dejte do sklenice.
  2. Přidejte rozinky, chléb a cukr.
  3. Nalijte do sklenice převařenou (vystydlou) vodu a promíchejte.
  4. Přikryjte hrdlo sklenice hadrem nebo gázou a připevněte gumičkou.
  5. Nechte stát 6-7 dní na teplém místě. Dvakrát denně míchejte, případně odstraňte pěnu z povrchu.
  6. Po týdnu šťávu sceďte.

Aplikace a dávkování:

Užívejte 3-4 polévkové lžíce třikrát denně před jídlem. Šťávu uchovávejte v lednici. Jakmile ji spotřebujete, první kolo pro regeneraci je za vámi. Po třech měsících zopakujte léčbu. Opět následuje čtvrt roku pauza a třetí kolo detoxikace.

Upozornění:

  • Při konzumaci kvašené červené řepy můžete mít průjem. Tím se údajně tělo očišťuje od toxinů.
  • Nedoporučuje se lidem s problémy s ledvinami a akutními trávicími obtížemi.
  • Opatrnost je na místě, pokud máte nízký krevní tlak. Může dojít k ještě většímu snížení.

Rozhodněte se, zda je pro vás detoxikace tou pravou volbou. Pokud si nejste jistí, zda je tento recept pro vás to pravé, poraďte se s lékařem.

Jaký kvašený recept pro zdraví jste už na sobě vyzkoušeli? Pomohl vám?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články